2°C
Mostar 4°C
Tuzla 3°C
Banja Luka 3°C
Bihać 2°C
Powered by Dark Sky

22.01.2021 / 15:34 BiH - Sastanak u Sarajevu

Dodik s ambasadorom Kine o uključivanju RS u 'Pojas i put'

Dodik s ambasadorom Kine o uključivanju RS u 'Pojas i put'
Foto: Srna - Vijesti.ba

Čllan i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodika razgovarao je danas u Sarajevu sa kineskim ambasadorom Đi Pingom o Samitu inicijative Narodne Republike Kine i 17 zemalja centralne i istočne Evrope, koji će biti održan u video-formatu 9. februara, a čiji će domaćin biti predsjednik Kine Si Đinping.

"Predsjedavajući Dodik izrazio je zadovoljstvo činjenicom da će učestvovati na ovom samitu, istakavši da BiH, posebno Republika Srpska želi da više bude uključena u projekat 'Pojas i put', te da će to biti osnova njegovog pristupa na ovom video-skupu. Raduje nas da u Republici Srpskoj i Federaciji BiH ima dosta kineskih projekata i da ćemo tu plodnu ekonomsku saradnju nastaviti", saopšteno je iz kabineta srpskog člana i predsjedavajućeg Predsjedništva BiH.

Osim ekonomske saradnje, sagovornici su pozitivno ocijenili i saradnju u oblasti kulture i obrazovanja, posebno istakavši značaj Konfucijevog institut u Banjaluci, te uvođenje kineskog jezika kao drugog stranog jezika koji se izučava u deset osnovnih škola u Republici Srpskoj i razmjenu studenata iz BiH sa Kinom.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik zamolio je ambasadora Kine da pomogne, koliko je to moguće, da BiH što prije dobije kinesku vakcinu protiv kovida-19.

Ambasador Đi Ping je obećao da će učiniti sve da Kina pomogne BiH u borbi protiv pandemije dostavljanjem kineskih vakcina, navodi se u saopštenju.

Dodik je izrazio zahvalnost na podršci koju mu je, za vrijeme njegovog boravka u bolnici nakon što mu je potvrđena infekcija virusom korona, uputio predsjednik Narodne Republike Kine Si Đinping sa željom za brzi oporavak.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH je naglasio da mu je ta prijateljska podrška mnogo značila.(Vijesti.ba / NN)

Izdvajamo