5°C
Mostar 8°C
Tuzla 6°C
Banja Luka 6°C
Bihać 6°C
Powered by Dark Sky

22.01.2021 / 13:47 Zanimljivosti - Najugroženija vrsta divljih mačaka

Povratak risa u bečke šume nakon skoro 100 godina

Povratak risa u bečke šume nakon skoro 100 godina
Foto: Fena / Vijesti.ba
Najugroženija vrsta divljih mačaka u Evropi, euroazijski ris, otkrivena je ponovo, slučajno, krajem 2020. godine u bečkim šumama zahvaljujući pronađenim ostacima plijena. U bečkim šumama ova vrsta divlje mačke je izumrla prije skoro 100 godina.

Posljednji primjerak ubijen je 1918. godine, prije njegove repopulacije u Austriji, saopćio je Eurocomm-PR.

Repopulacija šuma je ustaljena praksa u Beču. Euroazijski ris se od 1892. godine, pa sve do 2017. godine, kada je zahvaljujući zoološkom vrtu Schönbrunn prvi put uselio u bečke šume, smatrao iskorijenjenim.
 
- Ulična infastruktura u Austriji sprečava spajanje riseva u svrhu razmnožavanja, a i lov desetkuje ovu izoliranu populaciju divljih mačaka. Potrebno je što prije prekinuti taj začarani krug - zahtijeva Svjetska organizacija za zaštitu prirode (WWF) u Austriji.

U saradnji sa organizacijama za zaštitu prirode Grad Beč već godinama forsira repopulaciju euroazijskog risa.

U bečkim zaštićenim šumama postavljene su kamere koje su prethodnih mjeseci zabilježile uspješan rast broja jedinki.
 
Dokumentovanje prostornog i brojčanog rasta populacije zahtjeva detaljan monitoring. U tu svrhu kao jedan od dokaza zastupljenosti ovih životinja uzimaju se u obzir pruge na krznu koje su individualne kod svake jedinke.
 
Risevi su usamljenici i love samo noću. Zavisno od ponude plijena i geografskih obilježja veličina njihovog teritorija snažno varira od 50 do 400 kvadratnih kilometara.

Da bi se prehranili dnevno im je potrebno dva kilograma mesa, a glavni plijen su srne i divokoze. Odrastao primjerak dostiže visinu 50 do 70 centimetara, a očekivani životni vijek je deset do 15 godina, saopćeno je.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo