4°C
Mostar 9°C
Tuzla 6°C
Banja Luka 6°C
Bihać 5°C

22.01.2021 / 13:12 BiH - Odbacivanje konstitutivnosti

Intelektualci podržali Komšića u zalaganju za građansku BiH

Intelektualci podržali Komšića u zalaganju za građansku BiH

Nezavisni intelektualci podržali Komšića: Put u EU vodi preko odbacivanja tzv. konstitutivnosti ...

Član Predsjedništva BiH Željko Komšić primio je danas Asocijaciju nezavisnih intelektualaca - Krug 99.

Sastanku su prisustvovali predsjednik Asocijacije Kruga 99, Adil Kulenović, te članovi rukovodstva , prof.dr Senadin Lavić, prof.dr Lada Sadiković, Strajo Krsmanović, Bojan Šošić, i prof.dr Hazim Bašić.

Nezavisni intelektualci Kruga 99 izrazili su moralnu i političku podršku članu Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željku Komšiću u zalaganju za građanski koncept i građansko uređenje države Bosne i Hercegovine.

Ocijenili su da šira javnost nedovoljno shvata značaj medijske propagande koja se aktivno vodi protiv svih onih kojih se zalažu za uređenje Bosne i Hercegovine kao građanske države, te osudili brojne napade i govor mržnje usmjeren ka onima koji se na dnevno – političkom planu bore za ideju građanske države, istovremeno konstatirajući da su napadi na člana Predsjedništva BiH Željka Komšića s tim u vezi najintezivniji.

Nezavisni intelektualci Kruga 99 istakli su kao značajnu podršku člana Predsjedništva BiH Željka Komšića relevantnim dokumentima Kruga 99, temeljenim na političkom i intelektualnom zalaganju za građanski koncept.

Sagovornici su tokom razgovora konstatirali da se ideološke razlike među probosanskim političkim strankama koriste tek u dnevno – političke svrhe, te da se pri tome zanemaruje kreiranje zajedničkih politika baziranih na građanskom konceptu.

Konstatovana je u nužnost odbacivanja etničkog principa takozvane konstitutivnosti kroz usvajanje evropskih pravnih standarda koji građanina i pojedinca stavljaju u središte političkog subjektiviteta, te istaknuto da je to nužan proces u okviru euroatlanskih integracija i izgradnje Bosne i Hercegovine kao građanske države.

Sagovornici su ocijenili kao nužno, političko okupljanje na principu zalaganja za građansku državu i vrijednosti sekularizma. Posebno je istaknuta potreba u vezi sa angažiranjem svih progresivnih građanskih snaga u suprotstavljanju izmjenama Izbornog zakona po etničkom HDZ-ovom principu. S tim u vezi navedena je potreba kontinuiranog zalaganja za evropske pravne norme na bazi prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije o kandidatskom statusu za članstvo BiH u EU i na bazi svih konvencija i pravnih propisa Evropske unije.

Nezavisni intelektualci Kruga 99 izrazili su očekivanja u vezi sa dosljednijim zalaganjem Evropske unije za uvođenjem evropskih pravnih principa u Bosni i Hercegovini koji su u potpunosti komplementarni sa građanskim konceptom i građanskim uređenjem države Bosne i Hercegovine.



(Vijesti.ba)

Izdvajamo