32°C
Mostar 35°C
Tuzla 34°C
Banja Luka 35°C
Bihać 35°C
Powered by Dark Sky

22.01.2021 / 10:59 Ekonomija - Premijer FBiH za Vijesti.ba

Novalić: Turski investitori grade dvije fabrike u BiH, posao za 200 radnika

Novalić: Turski investitori grade dvije fabrike u BiH, posao za 200 radnika
Fadil Novalić / Vijesti.ba
Ovih dana u posjeti BiH borave investitori iz Turske koji imaju namjeru ulagati u sektor namjenske industrije u Bosni i Hercegovini.

Već su održani sastanci u Živinicama i Konjicu. Turski investitori su sa načelnikom Živinica Samirom Kamenjakovićem razgovarali o projektu koji bi se realizirao u poslovnoj zoni grada. Prema riječima načelnika projekt je vrijedan 70 miliona maraka, a zaposlenje će pronaći oko 100 ljudi, domaćih kadrova iz oblasti industrije i hemije.

Dolazak investicije rezultat je posjete premijera FBiH Fadila Novalića, koji je prilikom zadnjeg boravka u Turskoj imao konstruktivan sastanak sa predstavnicima kompanije iz ove zemlje, što će izvjesno je rezultirati i implementacijom ovog značajnog projekta.

Novalić za Vijesti.ba kaže da se dogovaraju lokacije za dvije fabrike.

- Meni je jako drago da je kompanija Ateşçi prepoznala Bosnu i Hercegovinu kao interesantnu za investiranje. Mi smo sa tom kompanijom obavili više sastanaka i ovih dana su održani tehnički sastanci. Dogovaramo se o lokacijama dvije fabrike. Nastojati ćemo da pomognemo investitorima da prođu kroz svu proceduru izdavanja raznih dozvola, kaže Novalić za Vijesti.ba i dodaje:

- Ove dvije fabrike bi na samom početku njihovog rada zaposlile nešto više od 200 radnika, a naravno rastom kompanije i ovaj broj radnika bi se povećavao. U narednim mjesecima ćemo imati posjete investitora nadam se da ću i tada imati dobrih vijesti kao što su ove sa kompanijom Ateşçi.Predstavnici firme “Ateşçi” , koja je jedna od vodećih kompanija koje se bave proizvodnjom mašina za namjensku industriju u svijetu i predstavnici Vlade Federacije Bosne i Hercegovine posjetili su jučer i Općinu  Konjic, gdje su se sastali sa općinskim načelnikom Osmanom Ćatićem  i predstavnicima Privrednog društva Igman Konjic.

Cilj posjete bio  je  uspostavljanje saradnje sa Općinom Konjic i privrednim preduzećima iz Konjica.(Vijesti.ba)

Izdvajamo