3°C
Mostar 7°C
Tuzla 5°C
Banja Luka 5°C
Bihać 6°C
Powered by Dark Sky

20.01.2021 / 23:06 Svijet - Amanda Gorman

Mlada afroamerička pjesnikinja osvojila gledatelje na inauguraciji

Mlada afroamerička pjesnikinja osvojila gledatelje na inauguraciji
Foto: Reuters

Afroamerička pjesnikinja Amanda Gorman (22) svojim stihovima koji pozivaju na jedinstvo Sjedinjenih Država osvojila je gledatelje tokom svečane prisege novog američkog predsjednika Joea Bidena.

Ona je recitirala svoje stihove “The Hill We Climb” o Kapitolu koji su 6. januara napali pristaše Donalda Trumpa. Stihove je napisala, po njezinim riječima, u dahu nakon tog napada u kojem je poginulo petero ljudi.

“Taj upad je umalo uspio, ali iako demokracija ponekad može biti odgođena, ne može se trajno suzbiti”.

Mirnim glasom, izgovarala je svoje rime, prateći ih gracioznim pokretima.

Pjesnikinja se opisala “kao mršava crna djevojka čiji su preci bili robovi, koju je odgojila samohrana majka”, a sada recitira predsjedniku.

Ona je sa 16 godina osvojila prvu pjesničku nagradu i proglašena je “najboljim mladim pjesnikom” u zemlji tri godine kasnije, tokom studija sociologije na Harvardu.

Prije nje je pet pjesnika, među kojima Robert Frost i Maya Angelou, sudjelovalo na svečanosti američkih predsjednika, ali niko tako mlad.

Američka štampa navodi da je njezino ime organizatorima predložila Jill Biden, supruga 46. predsjednika nakon što je prisustvovala čitanju njezine poezije.

U decembru joj je predloženo da napiše odu “Ujedinjenoj Americi”, u kojoj se ponavlja motiv iz govora demokratskog predsjednika.(Vijesti.ba / Hina)

Izdvajamo