4°C
Mostar 9°C
Tuzla 6°C
Banja Luka 6°C
Bihać 5°C

20.01.2021 / 21:02 Politika - Bivša predsjednica RH

Kitarović: Biden će zbog BiH imati poseban zahtjev za Hrvatsku

Kitarović: Biden će zbog BiH imati poseban zahtjev za Hrvatsku
Foto: Vijesti.ba

Bivša hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović komentarisala je u Dnevniku Nove TV kakav će biti odnos novog američkog predsjednika Joea Bidena prema Bosni  i Hercegovini.

“Jako dobro poznaje stanje u BiH i poznaje povijest odnosa na području Europe. Okolnosti su se promijenile u međuvremenu, SAD-u je bitno da BiH funkcionira, nadam se da će postati članica EU i NATO-a. Vjerojatno će Biden imati svoje inicijative i poslanike koji će razgovarati sa svim stranama. Od Hrvatske će se očekivati puno više nego ikada do sada, nego u vrijeme mandata Clintona i Obame. Biden će zahtijevati od Hrvatske prijedlog rješenja u poboljšavanju odnosa”, kazala je Grabar-Kitarović.

Prisjetila se i odnosa s Trumpom za koje kaže da su uvijek bili korektni te on nikad nije bio neugodan prema njoj ni Hrvatskoj, ali je činjenica da je bio nezainteresiran za Bosnu i Hercegovinu.

“Biden je drugačija osoba, puno je topliji, otvoreniji i uključiviji. On doista sluša što mu govorite. Uvijek će se staviti u cipele drugih ljudi”, kazala je i dodala kako od njega očekuje veći angažman u euroatlantskim odnosima.

Grabar-Kitarović kaže da je Biden više zainteresiran za vanjsku politiku te je podsjetila na njegove riječi da će Amerika voditi primjerom snage i snagom primjera.

Kaže i kako u Bidenovom mandatu očekuje veći interes za cijelu jugoistočnu Europu te euroatlatski put.

“Trump nije ni poznavao naše područje, Amerika mu je bila na prvom mjestu”, kazala je Grabar-Kitarović.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo