-1°C
Mostar 5°C
Tuzla 3°C
Banja Luka 3°C
Bihać 3°C

20.01.2021 / 18:08 Svijet - Inauguracijski govor

Joe Biden: Ovo je dan demokratije, historije i nade

Joe Biden: Ovo je dan demokratije, historije i nade
Joe Biden / Vijesti.ba
"Ovo je dan Amerike. Ovo je dan demokracije, dan povijesti i nade", rekao je Biden na početku.

Novi predsjednik SAD Joe Biden nakon položene zakletve održao je predsjednički govor.
 
“Ovo je dan Amerike, dan demokratije, dan obnove i nade! Danas slavimo trijumf demokratije. Volja naroda se čula. Danas gledamo u budućnost”, rekao je Biden.

On se zahvalio svim bivšim predsjednicima na Kapitolu, ali i Jimmyju Carteru koji nije mogao doći.
 
“Pred nama je puno posla u ovoj opasnoj zimi. Moramo puno toga izgraditi, izliječiti i popraviti. Malo ljudi je u našoj naciji bilo u težoj situaciji od nas. Opasni virus uezo je više američkih života nego Drugi svjetski rat. Milioni su izgubili posao, mnogi traže pomoć.

Moramo se suočiti s političkim ekstremizmom i rasizmom kojeg moramo i hoćemo pobijediti. Da bismo to postigli, treba nam jednakost.

U januaru 1863. Abragam Lincoln je ukinuo ropstovo i rekao da će zbog toga ući u historiju. Ja danas svom dušom molim da ujedinimo zemlju i nadam se da će me po tome pamtiti.

Znam da mnogima govor o jednakosti danas zvuči nerealno, kao i američki ideal da smo svi stvoreni jednaki. Da, bitke pred nama su teške i pobjede nikad nisu sigurne. Ali kroz historiju uvijek smo prevladali. Historija, vjera i razum pokazali su nam put.

Možemo ujediniti snage, prestati s galamom. Bez toga nema nacije, samo haosa. Moramo se suočiti s ovim izazovima kao ujedinjene američke države. Moramo pokazati respekt prema drugima, svako neslaganje ne treba biti uzrok za rat. Moramo odbiti i iskrivljavanje činjenica i istine.

Izbor Kamale Harris kao prve žene potpredsjednice SAD-a dokazuje da se stvari mogu mijenjati.

Prije dvije sedmice rulja je prijetila ovoj zgradi i našoj demokratiji. Nisu je srušili, niti će je ikada srušiti!

Ja ću biti predsjednik svih Amerikanaca i za sve ću se boriti jednako, iako se možda ne slažemo oko nekih stvari.

On je dodao kako Amerikance definiraju prilika za sve, dostojanstvo, ali i istina.

“Postoji dužnost govoriti istinu, a ne laži, naročitio kao predsjednik SAD-a. Trebamo braniti istinu i ustav ove države.

Znam da se mnogi od vas, kao i moj otac nekada, boje za svoju budućnost, boje da neće imati dovoljno za svoju porodicu. Ali i vama poručujem, mi možemo napredovati, možemo si pomoći. Možemo to, ako ćemo se barem malo staviti u tuđe cipele. Nikad ne znate što će vam život donijeti, zato moramo stajati jedni uz druge, makar se i ne slagali.

Dragi moji Amerikanci, moramo stajati jedni uz druge i pobijediti ovu pandemiju kao jedna nacija. Mi ćemo zajedno proći kroz ovo.

Onim izvan naših granica poručujem. Amerika je položila svoj test i opet ćemo voditi svijet svojim primjerom i obnoviti narušene odnose”, rekao je Biden.

Biden je nakratko prekinuo svoj govor kako vi se odala počast onima koji su položili svoje živote tokom pandemije korona virusa.

“Ljudi, ovo je vrijeme izazova. Pandemije, rasizma, nejednakosti. S njima se moramo suočiti zajedno. Vrijeme je za hrabrost, vrijeme je da se uzdignemo do onog što se od nas traži.

Neka Bog blagoslovi Ameriku”, zaključio je svoj govor predsjednik SAD Joe Biden.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo