14°C
Mostar 16°C
Tuzla 20°C
Banja Luka 19°C
Bihać 15°C

20.01.2021 / 12:55 Svijet - Kontrola nuklearnog naoružanja

Kremlj bi pozdravio Bidenov pristanak na produženje sporazuma Novi START

Kremlj bi pozdravio Bidenov pristanak na produženje sporazuma Novi START

Kremlj je saopćio u srijedu da ostaje predan produženju sporazuma Novi START o kontroli nuklearnog naoružanja sa Sjedinjenim Državama i da bi pozdravio napore koje je obećala administracija novoizabranog američkog predsjednika Joa Bidena da će postići sporazum.

Sporazum Novi START (Sporazum o kontroli strateškog naoružanja), koji je potpisan u 2010. i ističe u februaru, limitira brojke strateških nuklearnih bojevih glava, projektila i bombardera koje Rusija i Sjedinjene Države mogu razmjestiti.

- Rusija i njen predsjednik zalažu se za očuvanje tog sporazuma. Ukoliko naše američke kolege zapravo pokažu političku volju da očuvaju ovaj sporazum, to samo možemo pozdraviti – izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov na telekonferenciji za novinare.         

Bidenov kandidat za državnog sekretara Antony Blinken izjavio je u utorak da će nastupajuća američka administracija nastojati da produži sporazum i da će odlučiti koliko će to produženje trajati.

Ruski predsjednik Vladimir Putin prošle je godine pozvao Washington da produži posljednji veliki sporazum o kontroli nuklearnog naoružanja između dvije zemlje za godinu dana bez ikakvih preduslova.

Neprodužavanje sporazuma Novi START moglo bi samo potaknuti eventualnu utrku u naoružanju i dodatno pojačati napetosti između Moskve i Washingtona, prenosi Reuters.



(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo