6°C
Mostar 9°C
Tuzla 8°C
Banja Luka 6°C
Bihać 3°C

20.01.2021 / 09:54 Svijet - "Patriotska stranka"

Američki mediji: Trump planira da osnuje novu stranku

Američki mediji: Trump planira da osnuje novu stranku

Odlazeći predsjednik SAD Donald Trump razgovarao je u posljednjih nekoliko dana sa svojim saradnicima o osnivanju nove stranke, piše Wall Street Journal, pozivajući se na neimenovane izvore upoznate sa situacijom.

List navodi da je Trump razgovarao sa nekoliko pomoćnika i drugih ljudi bliskih njemu, te da planira da novu partiju nazove "Patriotska stranka".

Trump je u posljednjih nekoliko dana imao nesuglasice sa nekoliko lidera Republikanske stranke, uključujući lidera republikanaca u Senatu Kongresa SAD Mitchella McConnella, koji je juče izjavio da odlazeći predsjednik zaslužuje da snosi odgovornost za provociranje nereda u zgradni Kongresa u Vašingtonu 6. januara.

Iz Bijele kuće nisu komentarisali navode neimenovanih izvora.

Wall Street Journal navodi da nije poznato koliko je ozbiljna Traupova namjera da osnuje novu stranku, za šta bi bilo potrebno puno vremena i resursa. Trump ima veliku bazu pristalica, a određen broj njih nije bio uključen u Republikansku stranku prije predizborne kampanje 2016. godine.

Treće stranke obično nisu uspijevale da dobiju dovoljno podrške kako bi imale veću ulogu na izborima u SAD, a bilo kakav pokušaj osnivanja nove stranke nailazi na oštro protivljenje zvaničnika Republikanske stranke.



(Vijesti.ba / NN)

Izdvajamo