14°C
Mostar 16°C
Tuzla 18°C
Banja Luka 20°C
Bihać 18°C
Powered by Dark Sky

18.01.2021 / 20:00 BiH - Vehid Šehić za Vijesti.ba

Birački odbori u Mostaru radili po nalogu onih koji nemaju podršku birača

Birački odbori u Mostaru radili po nalogu onih koji nemaju podršku birača
Foto: Vijesti.ba

Bivši član CIK-a BiH Vehid Šehić komentirao je za Vijesti.ba nepravilnosti koje su utvrđene na nedavno održanim lokalnim izborima u Mostaru.

“Nažalost, svaki izborni ciklus u BiH je vanredna situacija, samo drugi politički subjekti, tako u BiH ne možemo govoriti o festivalu demokratije, jer ovdje je borba za vlast, borba za politički život ili smrt. Ono što se dogodilo u Mostaru pokazuje da pod hitno mora doći do promjene Izbornog zakona BiH, jer ovo je dokaz nesavjesnog i neodgovornog rada djela članova biračkih odbora koji su uzeli sebi za pravo da falsifikuju izbornu volju građana, da oni odlučuju ko treba a ko ne treba da dobije mandat. Sigurno je da to oni nisu sami radili, već to rade po uputstvu političkih stranaka u čije ime su oni i članovi biračkih odbora, jer ovo što se desilo na utjecanju na mandate, posebno zabrinjava činjenica, a to se radi na svim izborima, da neko u ime liste određenog političkog subjekta dodaje preferencije mimo izborne volje građana, i onda se favorizuju određeni ljudi, koji nisu dobili naklonost birača, da oni dobiju mandat u Gradskom vijeću”, kaže Šehić.

S druge strane, dodaje Šehić, možda je na sve ovo utjecalo i dovoljno neznanje članova biračkih odbora, jer bilo je primjedbi da obuka članova biračkih odbora nije urađena kvalitetno i da je vrlo kratko trajala.

“Znamo da u administrativnom dijelu ima dosta toga što se mora uraditi, tako da i to može biti razlog, ali većinom smo mogli vidjeti, što je apsolutno neprihvatljivo, da se unose podaci koji ne odgovaraju stvarnom stanju sa biračkih mjesta. S te strane, oni su najodgovorniji i odgovornost mora snositi Gradska izborna komisija (GIK) zbog neadekvatne obuke samih članova, a onda u krajnjem slučaju vidjeti i gdje je pogriješio CIK-a. Ovo govorim iz razloga zato što se od strane određenih političkih subjekata upućuju kritike isključivo na CIK, a zaboravljaju da članovi CIK-a nisu bili na biračkim mjestima i nisu učestvovali u tome, jer to radi drugi dio izdvojene administracije”, mišljenja je on.

On dodaje kako je to apsolutno neprihvatljivo.

“Neprihvatljio je i s te strane što većina tih političkih subjekata učestvuje u kršenju Izbornog zakona. To je vrlo lako dokazati, ali svako bježi od svog dijela odgovornosti i isključivu odgovornost prebacuje na određenu instituciju u državi, u ovom slučaju CIK. Sigurno ovdje svako snosi dio svoje odgovornosti, jer vidjeli smo da su se na mnogim biračkim mjestima kontrolisali unosi podataka, pravile se nove vreće, utvrđivalo novo činjenično stanje na određenom biračkom mjestu, i to nije bio mali broj glasačkih listića. S druge strane to pokazuje i odnose unutar koalicija, koliko je nepošten odnos unutar određenih koalicija, jer je određena politička stranka opet preko svojih članova biračkih odbora favorizirala isključivo svoje kandidate na zajedničkim listama. To pokazuje koliko je politički nemoral ušao i u taj dio političkog procesa”, smatra naš sagovornik.

Na pitanje da li bi trebalo poništiti izbore u Mostaru i zakazati nove, Šehić odgovara kako je CIK završio svoje, objavio je konačne ali ne i službene rezultate izbore.

“Na odluku CIK-a politički subjekti imaju pravo žalbe, koliko je meni poznato neki su već uložili žalbu, i sada treba čekati odluku Suda BiH. Ne bih želio da prejudiciram, oni će utvrditi stvarno činjenično stanje i treba poštivati odluku Suda bez obzira da li se ona nekome sviđala ili ne”, kaže Šehić.

Dodaje kako on nikada nema subjektivan stav u odnosu na objektivan stav na osnovu činjenica.

“Ja sve činjenice ne znam. Možda bih, da sam ja bio član CIK-a, ako se utvrdilo da ima nepravilnosti na 60, 70 biračkih mjesta, možda je tada trebalo donijeti odluku da se provjere rezultati izbora na svim biračkim mjestima. Međutim, CIK je uradio to što je uradio, oni su imali bolji uvid nego mi sa strane, jer mnoge stvari koje su se dešavale nisu mogli vidjeti posmatrači, da li su unošeni pogrešni podaci ili ne”, istakao je on.

Šehić je podsjetio da je CIK 2004. godine, kada je on bio član ovog tijela, poništio izbore u Zvorniku nakon utvrđenih nepravilnosti.

“Da sam ja bio član CIK-a, danio bih odluku na osnovu činjeničnog stanja, a pošto ne znam sve činjenice, ne mogu govoriti šta bi trebalo uraditi, ali znam iz iskustva, dok sam bio član CIK-a, da smo nakon utvrđenih nepravilnosti poništili izbore u Zvorniku i donijeli odluku o ponavljanju izbora”, podsjetio je on.

Jer Izborni zakon je vrlo jasan, ukoliko se utvrdi da ukoliko postoje povrede Izbornog zakona koje mogu utjecati na konačan rezultat izbora, CIK mora poništiti izbore na jednom ili više biračkih mjesta ili u čitavoj izbornoj jedinici. Sud BiH će donijeti konačnu odluku, i treba je poštivati, zaključio je Vehid Šehić u razgovoru za Vijesti.ba.H.LJ

(Vijesti.ba)

Izdvajamo