1°C
Mostar 6°C
Tuzla 5°C
Banja Luka 4°C
Bihać 1°C

18.01.2021 / 19:47 BiH - Istražuje li se uopće!?

Afera 'Ikona': Tužilaštvo BiH još nije pozvalo ni članove Predsjedništva

Afera 'Ikona': Tužilaštvo BiH još nije pozvalo ni članove Predsjedništva
Foto: Vijesti.ba

Tužilaštvo BiH, iako je to ranije tvrdilo, ipak nije zatražilo međunarodnu pravnu pomoć u slučaju "Ikona".

“Od Ministarstva pravde BiH, do danas, Tužilaštvo BiH nije zatražilo bilo kakvo pružanje međunarodne pravne pomoći kada je u pitanju slučaj ikona”, naveli su u ponedjeljak za portal Istraga.ba u tom Ministarstvu.

Tako je demantirano saopćenje Tužilaštva BiH koje je 6. januara ove godine saopćilo da je putem međunarodne pravne pomoći započelo prikupljanje dokaza u predmetu “ikona”, formiranog nakon što je objavljeno da je Milorad Dodik ruskom ministru vanjskih poslova Sergeju Lavrovu poklonio ikonu koja potiče iz ukrajinskog grada Luganska koji se nalazi pod okupacijom proruskih paravojnih formacija.

No tu nije kraj istog dana je Tužilaštvo BiH najavilo da će sva tri člana Predsjedništva BiH biti saslušana zbog afere ikona.

No, kako doznaju Vijesti.ba, Tužilaštvo BiH još nije uputilo pozive članovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željku Komšiću i Šefiku Džaferoviću. Da do danas nije stigao nikakav poziv potvrđeno je za Vijesti.ba u Predsjedništvu BiH.

Podsjetimo, član Predsjedništva BiH Željko Komšić tada je rekao da će se odazvati pozivu Tužilaštva BiH jer poštuje institucije države "mada iskreno ne zna kakve veze ima sa ikonom koju je Dodik poklonio u svoje ime".

- Ne vidim svrhu u tome da se druga dva člana Predsjedništva BiH pozivaju u Tužilaštvo i na taj način bespotrebno uvlače u cijelu slučaj. Međutim, poštujući obaveze koje kao građanin Bosne i Hercegovine imam po zakonu, odazvat ću se pozivu Tužilaštva, poručio je tada Šefik Džaferović.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo