18°C
Mostar 20°C
Tuzla °C
Banja Luka 24°C
Bihać 20°C

18.01.2021 / 15:33 Svijet - Washington

CNN: Raspad Trumpove administracije u sramu i haosu

CNN: Raspad Trumpove administracije u sramu i haosu
Donald Trump / Vijesti.ba
Napaćena nacija koju progone bolest, smrt i podjela ulazi u epsku sedmicu u kojoj će ustavni principi pobijediti nad lažima i pobunom tranzicijom vlasti s jednog predsjednika na drugog, izvještava CNN.

Inauguracijom Joea Bidena u srijedu okončat će se četvergodišnji napad Donalda Trumpa na mir i spokoj. Također će se okončati vladavina administracije pune korupcije koja je testirala američku demokratiju do maksimuma.

Bidenova ekipa bit će suočena s najvećim izazovom za Bijelu kuću u posljednjih 90 godina uoči vrhunca pandemije, 400.000 mrtvih sugrađana, narušene ekonomije i usporene kampanje vakcinacije.

Sedmica je započela nepogrešivim znakovima spremnosti nove administracije da se uhvati u koštac sa problemima dok se stara administracija raspada u sramu i haosu. Očekuje se da će Trump izdati pomilovanja u utorak za rap pjevače i “kriminalce bijelih kragni”, piše CNN.

Ogromni garnizon hiljada vojnika i sigurnosnih snaga u Washingtonu i ružni ožiljak od željeznih ograda oko Bijele kuće i Kapitola kako bi zaštitili inauguraciju od nasilnih protrampovskih rulja svjedoci su Trumpovog naslijeđa. Ove godine neće biti skupova niti inaguracijskih balova.

Nakon četiri godine u kojima je Trump stavljao so na američke rane rasnih podjela i to koristio kao oružje moći, ipak postoji osjećaj da se dešava nešto od historijske važnosti jer senatorka iz Kalifornije Kamala Harris postaje prva žena, crnkinja i južnoazijska potpredsjednica koja će polagati zakletvu pred sudijom Vrhovnog suda Sonia Sotomayor.

Bidenov tim, koji je bio sputan Trumpovim odbijanjem da dozvoli mirnu, kooperativnu tranziciju, priprema napore savezne vlade u borbi protiv Covid-19, što nezainteresirani Trump nikad nije uspio.

Novoizabrani predsjednik upozorava da će se teška situacija u javnom zdravstvu pogoršati prije nego što se popravi, ali tvrdi da je ključ u jedinstvu i nastoji nadahnuti Amerikance napaćene tokom užasnih 10 mjeseci pandemije.

- Uprkos opasnosti s kojom smo suočeni u ovom trenutku, želim da znate, dajem vam obećanje. Sada smo toliko optimistični u vezi s Amerikom, optimističniji nego i ikad prije. Imamo sve što nam treba, ali volja se mora pokazati. Dakle, dođite u srijedu, započinjemo novo poglavlje - rekao je Biden.

Biden priprema niz izvršnih radnji čim preuzme dužnost, uključujući ponovno pridruživanje Pariškom klimatskom sporazumu i ukidanje zabrane putovanja građanima iz nekih uglavnom muslimanskih zemalja, što će promijeniti lice američke vanjske politike.

Trump se krio u Bijeloj kući tokom svog posljednjeg vikenda na vlasti, dolascima i odlascima članova porodice, zvaničnika i njegovog pravnog tima, nagovještavajući pomilovanje za koje su izvori rekli da bi u nedjelju moglo biti obuhvaćeno oko 100 ljudi.

I u potezu u posljednjem trenutku koji će otežati Bajdenovu administraciju da poljulja Trumpov utjecaj, Agencija za nacionalnu sigurnost dogovorila se da postavi Trumpovog lojalista Michaela Ellisa, zaposlenika u Vijeću za nacionalnu sigurnost, za svog glavnog savjetnika.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo