0°C
Mostar 5°C
Tuzla 4°C
Banja Luka 3°C
Bihać 0°C

17.01.2021 / 20:00 BiH - Brojni zahtjevi

Međunarodna zajednica za ponovno brojanje u Mostaru, na potezu Sud BiH

Međunarodna zajednica za ponovno brojanje u Mostaru, na potezu Sud BiH
Foto: Vijesti.ba

Ponovno prebrojavanje samo 14 biračkih mjesta pokazalo je sve razmjere brutalne krađe tokom i nakon lokalnih izbora u Mostaru.

Na ovih 14 biračkih mjesta pokazalo se odstupanje od 1000 do 1600 glasova za neke kandidate, što jasno ukazuje na organiziranu krađu preferencijalnih glasova. Dakle, pojedinci su ukrali u prosjeku po 100 glasova na svakom od tih mjesta, a u Mostaru ima još 136 biračkih mjesta.

Da bi se sve malverzacije do kraja otkrile, te da bi u konačnici u Gradsko vijeće ušli oni koji su dobili povjerenje građana, a ne oni koji su krali glasove, potrebno je ponovo prebrojati sva biračka mjesta.

Uostalom, to je zahtjev svih stranke koje su učestvovale na izborima u Mostaru, osim HDZ-a.

I predsjednik CIK-a Željko Bakalar sam je priznao da "ponovno brojanje glasova za Mostar ne bi bila loša ideja".

Podrška je stigla i iz međunarodne zajednice.

Komentirajući zahtjev kojeg su poslale mostarske stranke i sam Visoki predstavnik Valentin Inzko je izjavio da ne vidi razlog zašto se ne bi sve ponovo prebrojalo, jer kako je rekao: „Onaj ko nije krao nema se čega bojati“.

Iz Ambasade SAD u BiH poručuju da "bilo kakve navode o izbornim prevarama trebaju brzo istražiti odgovarajući organi za provođenje zakona kao i Centralna izborna komisija kao glavni državni organ odgovoran za organizaciju i nadzor izbornog procesa u BiH.

- Nakon što rezultati budu potvrđeni, izabrani zvaničnici moraju početi ozbiljno obnašati vlast kako bi brzo implementirali izbornu volju građana Mostara, dodali su za Vijesti.ba iz Ureda za odnose sa javnošću Ambasade SAD u BiH.

Bakalar je danas za N1 potvrdio da su nakon ponovnog prebrojavanja određenih mjesta utvrđena značajna odstupanja, te su nakon toga u CIK-u formalno zaprimili tri žalbe. Žalbe su uslijedile od Naše stranke, Platforme za progres i SDP-a koje idu u smjeru da se traži prebrojavanje svih glasova sa redovitih biračkih mjesta u gradu Mostaru.

“Naše službe pripremaju izjašnjene za Apelacijski odjel Suda BiH i ono što bude odluka Suda BiH po tim žalbama će biti na neki način i smjernica postupanja CIK -a vezano za samo potvrđivanje rezultata ili eventualno neka druga postupanja”, dodao je Bakalar.

 

(Vijesti.ba)

Izdvajamo