-2°C
Mostar 4°C
Tuzla 1°C
Banja Luka 2°C
Bihać 2°C

17.01.2021 / 20:00 BiH - Odgovor ruskom MVP

Ministre Lavrov, neće biti prvi put da na Balkanu polomite zube

Ministre Lavrov, neće biti prvi put da na Balkanu polomite zube
Foto: Vijesti.ba

Ne treba uopće sumnjati da smo svi mi koji volimo svoju zemlju uživali u diplomatskom brodolomu ruskog šefa diplomatije, koji mu je priredio Milorad Dodik, a posebno smo uživali, ministre Lavrov, jer ste nas podcijenili i omalovažili smatrajući da vam je Bosna i Hercegovina lak plijen na vašem geostrategijskom putu ka toplom Jadranskom moru. A nije.

Piše: Dženana Karup Druško

Na centralnom mjestu screen shot-ova medijskih objava, preko kojih je “pečat”: Fake, a koji prate napad Ministarstva spoljnih poslova Ruske Federacije na “odabrane” medije i novinare koji su se drznili da pišu o ikoni i aferi nastaloj oko nje, našao se i moj tekst objavljen na portalu Vijesti.ba koji su prenijeli i drugi mediji, pod naslovom: Samardžija tužioce i javnost pravi budalama: A gdje je ikona, ambasadore?

Tako su se na meti ruskog ministarstva našli svi oni koji su kritički pisali o ulozi šefa ruske diplomatije Sergeja Lavrova u skandalu međunarodnih razmjera, u koji je ne svojom krivicom uvučena i BiH, nastalom nakon što mu je Milorad Dodik, tokom (ne)zvaničnog susreta u Istočnom Sarajevu, poklonio ikonu za koju Ukrajina tvrdi da je njihova kulturna baština ukradena u Lugansku.

Za nastali skandal Lavrov je, možda, i najodgovorniji jer je pokušao svoju posjetu državi Bosni i Hercegovini privatizirati i po uzoru na rusku politiku prema Ukrajini, dati podršku separatističkim snagama u BiH.

Pokušaj diskreditacije nije uspio zahvaljujući tome što je Lavrov, upravo zbog svog (nediplomatskog) ponašanja i izjava, izignorisan od dva člana Predsjedništva BiH, Džaferovića i Komšića, koji su se odbili sastati s njim, i doživio je diplomatsku pljusku, kakvu odavno nije, a koja se pretvorila u šamar nakon što je uzeo i u Rusiju prebacio ukrajinsku ikonu, za koju oni tvrde da je ukradena i prokrijumčarena u BiH, dobijenu od “Vašeg čovjeka od najvišeg povjerenja na Balkanu”.

Ne treba uopće sumnjati da smo svi mi koji volimo svoju zemlju Bosnu i Hercegovinu,
uživali u diplomatskom brodolomu ruskog šefa diplomatije, koji mu je priredio Milorad Dodik, a posebno smo uživali, ministre Lavrov, jer ste nas podcijenili i omalovažili smatrajući da vam je Bosna i Hercegovina lak plijen na vašem geostrategijskom putu ka toplom Jadranskom moru. A nije.

Mi u Bosni i Hercegovini i ne bi znali da ste “prokrijumčarenu” ikonu odnijeli u Rusku Federaciju da je niste, navodno, vratili Dodikovom čovjeku u Moskvi, koji je slučajno i ambasador BiH u Vašoj zemlji. I na ovaj potez ste se odlučili bez konsultacija sa nadležnim institucijma BiH, čime ste opet pokušali omalovažiti i ismijati našu zemlju, ponašajući se prema BiH kao prema vašoj guberniji, što ona nije, niti će ikada biti. Bez obzira na obećanja koja Vam pojedinci daju na tim privatnim susretima.

Kao odgovor na objavu Vašeg ministarstva na twiteru šaljem Vam pitanja na koja samo Vi možete dati odgovore, ako ne nama koje napadate i građanima BiH, ili ukrajinskoj javnosti, onda Interpolu:

1. Zašto ste ikonu odnijeli u Rusku Federaciju?

2. Zašto ste odlučili ikonu vratiti?

3. Da li su ruski organi utvrdili autentičnost ikone i da li ste Vi ili Vaše ministarstvo obavijestili Interpol o mogućnosti krijumčarenja ikone iz Ukrajine?

4. Zašto ikonu niste vratili istim putem kojim ste je i odnijeli u Rusku Federaciju?

5. Zašto Vi niste predali ikonu Interpolu već ste je vratili “poklonodavcu”, kako ste naveli “radi daljeg pojašnjenjaa njene povijesti putem Interpola”? I zašto ste u to uvukli Bosnu i Hercegovinu, kad ikonu i niste dobili od države, a što ste i Vi i Dodik naglasili na tom sastanku u Istočnom Sarajevu istučući da se radi o Vašoj posjeti Republici Srpskoj a da ćete sutradan posjetiti Bosnu i Hercegovinu?

6. Zašto ste upotrijebili (Dodikovog) ambasadora u BiH da mu predate ikonu?

7. Zašto ste rizikovali da se, možda, pokaže da je ikona falsifikat, a Vi tvrdite da ste Dodikovom ambasadoru predali istu ikonu koje ste dobili od Dodika?

8. Postoji li mogućnost da je ikona koju ste dobili od Dodika još uvijek u Ruskoj Federaciji? Ako ne, zašto?

9. Da li ste o svemu spremni dati izjavu Interpolu, a da se ne pozovete na Vaš diplomatski imunitet?

10. Da li ste se spremni izviniti građanima BiH za sve ono što ste nam uradili i što radite i dalje, od negiranja genocida u Srebrenici – i zaustavljanjem rezolucije u Vijeću sigurnosti UN-a, do svih vrsta podržavanja ugrožavanja suvereniteta BiH, putem i onih koje naoružavate.

I na kraju, želim Vam, najiskrenije, neuspjeh u svim daljim akcijama potkopavanja i urušavanja naše države.

P.S. Iako Vas moja država (nažalost) ne može proglasiti personom Non grata, zbog vaših razbijača koje podržavate u BiH i ovom regionu, znajte da ste za većinu građana BiH upravo to. Možete uživati u tome, ali neće vam biti prvi put da polomite zube na Balkanu.

 

 

(Vijesti.ba)

Izdvajamo