°C
Mostar 10°C
Tuzla 13°C
Banja Luka 14°C
Bihać 12°C

15.01.2021 / 20:48 Svijet - Filipinski lider

Duterte: Posao predsjednika nije za ženu, kćerka me neće naslijediti

Duterte: Posao predsjednika nije za ženu, kćerka me neće naslijediti
Foto: AP
Filipinski lider Rodrigo Duterte izjavio je da posao predsjednika nije za žene zbog njihovih emocionalnih razlika sa muškarcima i odbacio spekulacije da će ga kćerka naslijediti sljedeće godine.

"Moja kćerka se ne kandiduje. Rekao sam Indai da se ne kandiduje, jer je sažaljevam znajući da će morati da prođe kroz ono kroz šta ja prolazim", rekao je Duterte na pokretanju projekta autoputa, govoreći o svojoj ćerki Sari koju je nazvao nadimkom, prenosi Si-En-En.

"Ovo nije za žene. Znate, emocionalni raspored žene i muškarca potpuno se razlikuje. Ovdje ćete postati budala. Dakle...to je tužna priča", rekao je Duterte.

Filipini su imali dve predsjednice, Gloriju Makapagal Arojo i Korason Akuino.

Duterte (75) je, kako navodi CNN, ozloglašen zbog komentara koji se često smatraju uvredljivim, seksističkim i mizoginim, ali njegova kancelarija obično njegove primjedbe naziva bezazlenim šalama.

I dalje je, međutim, izuzetno popularan među ženskim glasačima na Filipinima.

Njegova kćerka Sara Duterte-Karpio (42), koja ga je naslijedila na mjestu gradonačelnika grada Davao, našla se na prvom mjestu nedavne ankete koja je tražila od javnosti da odabere poželjnog kandidata sa liste mogućih kandidata za izbore 2022. godine.

Dvije druge žene, potpredsjednica Leni Robredo i senatorka Grejs Po, bile su hipotetičke kandidatkinje, dodaje američka televizijska mreža.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo