2°C
Mostar 7°C
Tuzla 4°C
Banja Luka 4°C
Bihać 3°C
Powered by Dark Sky

15.01.2021 / 16:23 Ekonomija - Ministar spoljne trgovine

Košarac zatražio izvještaje o radu timova za Trgovsku goru

Košarac zatražio izvještaje o radu timova za Trgovsku goru
Staša Košarac / Vijesti.ba
Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac zatražio je od Ekspertnog i Pravnog tima za Trgovsku goru informacije o dosadašnjem radu, održanim sjednicama, zaključcima i izvršenim zadacima, u cilju blagovremenog dostavljanja izvještaja o radu ovih tijela Savjetu ministara BiH.

Zahtjev je upućen na osnovu odluka o imenovanju Ekspertnog tima za praćenje stanja i aktivnosti u vezi s problematikom odlaganja radioaktivnog otpada i istrošenog nuklearnog goriva na lokaciji Trgovska gora i Pravnog tima za izradu strategije pravne zaštite interesa BiH u vezi sa pitanjem odlaganja radioaktivnog otpada i istrošenog nuklearnog goriva na lokaciji Trgovska gora, a koje je Savjet ministara BiH usvojio 29. oktobra 2020. godine.

''U skladu sa usvojenim odlukama, Ekspertni i Pravni tim dužni su da svaka tri mjeseca, putem Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, izvještavaju Savjet ministara BiH o radu i realizaciji zadataka i aktivnosti. Očekujem da članovi Ekspertnog i Pravnog tima ispoštuju definisani rok i Ministarstvu spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH dostave izvještaje o radu u proteklom periodu, kako bismo pravovremeno mogli informisati Savjet ministara BiH o preduzetim aktivnostima'', poručio je ministar Košarac.

Nakon što Ekspertni i Pravni tim dostave izvještaje o radu, ministar Košarac je najavio da će organizovati sastanak sa predsjedavajućim ovih radnih tijela i članovima Koordinacionog tijela za problematiku odlaganja radioaktivnog otpada i istrošenog nuklearnog goriva na Trgovskoj gori.

Prema njegovim riječima, od ključne je važnosti da se na temelju naučnih i stručnih analiza Ekspertnog i Pravnog tima brani jedinstveni stav nadležnih institucija na svim nivoima vlasti u BiH o osporavanju Trgovske gore kao potencijalne lokacije za skladištenje radioaktivnog otpada i istrošenog nuklearnog goriva.

''Posebno nas zabrinjava učestalo podrhtavanje tla u Hrvatskoj, s naglaskom na razorni zemljotres čiji je epicentar bio u Petrinji, koja je od lokaliteta Trgovska gora udaljena samo 44 kilometra vazdušne linije. Trusnost ovog područja je dodatni alarm zbog kojeg moramo pojačati napore u odbrani interesa građana Republike Srpske i Federacije BiH da se na predmetnoj lokaciji ne odlaže radioaktivni otpad i istrošeno nuklearno gorivo'', zaključio je ministar Košarac.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo