4°C
Mostar 8°C
Tuzla 5°C
Banja Luka 6°C
Bihać 5°C
Powered by Dark Sky

15.01.2021 / 08:46 Kultura - Sarajevo

Gazi Husrev-begova biblioteka danas obilježava 484. godišnjicu

Gazi Husrev-begova biblioteka danas obilježava 484. godišnjicu
Foto: FENA

Gazi Husrev-begova biblioteka u Sarajevu danas obilježava 484. godišnjicu osnivanja i rada, a na svečanost koja će biti održana tim povodom, zbog važećih epidemioloških mjera, biće pozvan samo uži krug gostiju.

U okviru programa bit će održano online predavanje o zaštiti kulturnog naslijeđa u vanrednim prilikama, a također će povodom 150. godina od rođenja reisu-l-uleme Džemaludina Čauševića, biti otvorena izložba dijela dokumenata i arhive koju Biblioteka posjeduje.

Bit će uručena zahvalnica za doprinos radu Gazi Husrev-begove biblioteke bivšem v.d. direktoru te institucije Jusufu Ramiću, ali i zahvalnice donatorima rukopisa i druge bibliotečke građe u 2020. godini, najavljeno je iz agencije MINA.

Svečanosti će prisustvovati članovi Rijaseta, predstavnici Fakulteta islamskih nauka (FIN), Gazi Husrev-begove medrese, Vakufske direkcije, Media centra IZ-e, el-Kalema, Univerziteta u Sarajevu, a prisutnima će se obratiti direktor Biblioteke Osman Lavić i reisu-l-ulema IZ u BiH Husein ef. Kavazović.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo