°C
Mostar 17°C
Tuzla 21°C
Banja Luka 20°C
Bihać 16°C

14.01.2021 / 17:01 Regija - Predsjednik Skupštine Srbije

Dačić: Kosovo moje kao što je i Tačijevo i Kurtijevo

Dačić: Kosovo moje kao što je i Tačijevo i Kurtijevo
Foto: Vijesti.ba

Mi nemamo skrivenih namjera oko Kosova, veoma jasno smo rekli, od kada smo Aleksandar Vučić i ja napravili koaliciju, da mi želimo kompromis oko Kosova, a da taj kompromis mora da ima u vidu i interese Srba i interese Albanaca, izjavio je u intervjuu za Kosovo Online predsjednik Skupštine Srbije Ivica Dačić.

Posebno je istakao “da je 19 država povuklo priznanje Kosova”, čime je stvorena, kako kaže, nova politička realnost na međunarodnoj sceni, koje moraju da budu svjesni ne samo u Prištini, nego i na Zapadu.

Dačić je govorio o nerazumijevanju pitanja Kosova među zapadnim političarima, ukazao je da je albanski narod svoje pravo na samoopredjeljenje ostvario stvaranjem Albanije i da “ne može da ima dva prava na samoopredjeljenje i stvaranje dvije države”, a prokomentarisao je i hapšenje Hašima Tačija, kao i česte napade iz dijela opozicije na srbijanski državni vrh za „izdaju Kosova“, prenosi Kosovo online.

Na pitanje da prokomentariše izjavu bivšeg ambasadora SAD-a u Srbiji Wiliama Montgomerija da Zapad „na njegovo zaprepaštenje i dalje ne shvata šta za Srbiju znači Kosovo“, i da dok god bude tako neće biti napretka u pregovorima, Dačić kaže da postoji i jedno veliko nerazumijevanje značaja tog slučaja za sveukupne međunarodne odnose i za temeljne principe međunarodnog prava.

„Dok se vodi razgovor na temu zašto su priznali Kosovo, prvo nailazite na jedan veliki zid nerazumijevanja i uopšte nepoznavanja situacije. Neki od njih ni ne znaju gdje je Kosovo, a neki od njih nisu ni imali kontakte sa našom zemljom 10, 20, pa i 30 godina, iako smo nekada u vrijeme Nesvrstanih bili veliki prijatelji. Što je greška naše administracije u vrijeme Tadića, Đilasa, Jeremića“, istakao je.

Upitan ima li odgovora na pitanje čije je Kosovo, bivši šef srbijanske diplomatije je rekao da Kosovo pripada i Srbima i Albanacima koji tamo žive.

„Kosovo je isto tako moje, kao što je i Tačijevo i Kurtijevo. Zato je mnogo bolje da se pregovara, a ako je neko kriv za zločine, onda za te zločine treba da odgovara. Licemjerno je da neko optužuje Srbiju da brani ratne zločince ili da neće da traži žrtve koje su ovdje sahranjene, a da pri tome imate više zahtjeva za iskopavanje grobnica na Kosovu, za koje niko neće da odlučuje niti da razgovara. Valjda postoji pravda i za srpske žrtve, a ne samo za albanske“, zaključio je Dačić.




(Vijesti.ba / Kosovo Online)

Izdvajamo