7°C
Mostar 12°C
Tuzla 8°C
Banja Luka 10°C
Bihać 7°C

13.01.2021 / 20:55 Magazin - Magnetar

Velika eksplozija i ogroman bljesak u našoj galaksiji

Velika eksplozija i ogroman bljesak u našoj galaksiji
Foto: Screenshot - Vijesti.ba

Velika eksplozija dogodila se u našoj galaksiji i ogroman bljesak prošao je kroz Sunčev sistem, a naučnici vjeruju da je to izazvala moćna neutronska zvijezda poznata pod nazivom magnetar.

Pozivajući se na naučni magazin “Nature Astronomy”, britanski list “Independent” objavio je da će novo otkriće pomoći razumijevanju eksplozija gama-zraka, koje su najmoćnije eksplozije u univerzumu.

Naučnici su saopštili da se bljesak pojavio iz magnetara, neobične neustronske zvijezde.

“Naše Sunce je vrlo obična zvijezda. Kada se ugasi, povećaće se i postati džinovska crvena zvijezda. Nakon toga će se raspasti u manju kompaktnu zvijezdu koja se naziva bijeli patuljak”, naveo je u izvještaju naučnik Univerziteta u Johanesburgu Sebur Razak, koji je vodio istraživanje.

On je, međutim, naglasio da zvijezde koje su dosta masivnije od Sunca “drugačije završavaju igru”. Takve zvijezde eksplodirau u supernovu, nakon čega iza sebe ostave malu kompaktnu neutronsku zvijezdu.

Neutronske zvijezde su uzročnici najsnažnijih eksplozija u svemiru. Takve eksplozije danas dovode do ometanja telefonskog signala, ali predstavljaju i način da se pogleda unazad do samog stvaranja kosmosa.




(Vijesti.ba / Srna)

Izdvajamo