12°C
Mostar 14°C
Tuzla 15°C
Banja Luka 16°C
Bihać 12°C

13.01.2021 / 20:00 Politika - Jasne poruke

RS bez posljedica odbija migrante i Evropsku uniju

RS bez posljedica odbija migrante i Evropsku uniju
Foto: Vijesti.ba

Ministar sigurnosti BiH Selmo Cikotić je danas tokom posjete privremenom prihvatnom centru Lipa rekao kako migrantska kriza dobija dimenziju političke krize i da se traži mehanizam kako bi se migracijama upravljalo na cijelom teritoriju BiH.

Vlasti Republike Srpske odbijaju da pomognu migrantima koji su se zadesili na tom dijelu teritorije BiH. Radio Slobodna Evropa je zabilježila primjere da policija tog bh. entiteta migrante sprovodi do teritorije entiteta Federacije BiH. U RS-u su odbili i plan Vijeća ministara BiH iz 2018. godine koji je predviđao i nekoliko centara za prihvat migranata u RS-u.

Visoki predstavnik EU za vanjsku i sigurnosnu politiku Josep Borrell razgovarao je 11. januara sa predsjedavajućim Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom o teškim humanitarnim uslovima u kojima se nalaze migranti.

Borrell je pozvao vlasti u BiH da rade na održivim rješenjima, posebno otvaranjem centara koji će biti ravnomjernije raspoređeni na cijeloj teritoriji zemlje, ocjenjujući da bi, ukoliko se to ne učini, BiH mogla pretrpjeti ozbiljne posljedice po svoj ugled.

Međutim, Milorad Dodik je dan kasnije odgovorio da "Republika Srpska ima pravo na svoj stav o migrantskoj krizi i neće ga mijenjati, odnosno na prostoru RS-a neće biti migrantskih centara".

Iz Službe za vanjske poslove EU za RSE, na pitanje da prokomentariše Dodikovu izjavu, navedeno je da je "Josep Borrell, visoki predstavnik EU za vanjsku i sigurnosnu politiku prenio jasno predsjedavajućem Predsjedništva Bosne i Hercegovine Miloradu Dodiku šta Evropska Unija očekuje od svih odgovornih vlasti u BiH".

(Vijesti.ba)

Izdvajamo