5°C
Mostar 11°C
Tuzla 9°C
Banja Luka 10°C
Bihać 8°C

13.01.2021 / 19:09 Svijet - Zaštita okoliša

Greta Thunberg na švedskoj poštanskoj markici

Greta Thunberg na švedskoj poštanskoj markici

Švedska tinejdžerska aktivistica za okoliš Greta Thunberg pojavit će se na poštanskoj markici koja će biti izdata u četvrtak u njenojn rodnoj Švedskoj i dio je serije markica koje imaju za temu okoliš.

Motivi na markicama “trebali bi odražavati naše vrijeme u kome je pitanje okoliša bitno i prisutno mnoge godine, ne samo kroz snažni glas Grete Thunberg”, navodi švedska poštanska kompanija Postnord u saopćenju.

Jedna markica s Thunberg u njenoj prepoznatljivoj žutoj kabanici i s njenom pletenicom koja vijori na vjetru dok stoji na vrhu brda dio je serije od pet markica o temi “Dragocjena priroda”. One koštaju 12 kruna (1,40 dolara) po primjerku i ilustrirao ih je švedski umjetnik Henning Trollback.

Thunberg, koja je navršila 18 godina, stekla je svjetsku slavu svojim solo protestima pred švedskim parlamentom u Stockholmu koji su započeli 20. augusta 2018.

Učenici širom svijeta uskoro su slijedili njen primjer, izvodeći redovne velike proteste, i ona je pozvana da se obrati političkim i poslovnim čelnicima.

Epidemija koronavirusa spriječila je pokret Petkom za budućnost, koji je inspirisala Thunberg da održava masovne skupove u posljednjim mjesecima, umanjujući javnu snagu pokreta.

Njene odlučne riječi predsjednicima i premijerima, začinjene naučnim činjenicama o potrebi hitnog smanjenja emisije stakleničkih gasova, donijele su joj pohvale i nagrade, ali također i kritike pa čak i prijetnje smrću, prenosi Associated Press.



(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo