8°C
Mostar 10°C
Tuzla 13°C
Banja Luka 13°C
Bihać 11°C

13.01.2021 / 16:58 Politika - Fazlić sa Sattlerom

Bira ne može ponovo biti migrantski kamp

Bira ne može ponovo biti migrantski kamp
Foto: Vijesti.ba

Bihaćki gradonačelnik Šuhret Fazlić ugostio je danas ambasadora Johanna Sattlera, šefa Delegacije EU i specijalnog predstavnika EU u BiH, te ambasadorice Njemačke Margret Uebber i Austrije Ulrike Hartmann.

Na sastanku je razgovarano o aktuelnoj migrantskoj krizi u svijetlu stvaranja boljih uslova za boravak migranata u kampu "Lipa", te zajedničkim naporima da se ovaj kamp što prije izgradi i stavi u funkciju zbrinjavanja migranata koji i dalje borave na otvorenom i napuštenim prostorima.

Na sastanku je ocijenjeno da je, zahvaljujući zajedničkim naporima, stanje u kampu "Lipa" daleko bolje i povoljnije nego li prijašnjih dana, budući da je većina migranata koja je boravila na otvorenom smještena u šatore koje su obezbijedile Oružane snage BiH.

Zaključeno je da se što prije trebaju osigurati preduslovi da se i preostali migranti koji borave na otvorenom smjeste i da im se obezbijede elementarni uslovi za život.

- Grad Bihać je tri godine bio dio rješenja problema migrantske krize i spremni smo da aktivno učestvujemo u zbrinjavanju migranata koji nemaju adekvatan smještaj, ali Bira ni u kom slučaju ne može biti ponovo korištena kao migrantski kamp - istakao je gradonačelnik Fazlić, objavljeno je na Facebook stranici Grada Bihaća.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo