3°C
Mostar 8°C
Tuzla 5°C
Banja Luka 5°C
Bihać 4°C
Powered by Dark Sky

13.01.2021 / 15:51 Ostali sportovi - Veliko priznanje

Edna Šunjić u Vijeću sportista Evropske specijalne olimpijade

Edna Šunjić u Vijeću sportista Evropske specijalne olimpijade
Foto: FENA

Specijalna olimpijada Bosne i Hercegovine (SOBiH) dobila je veliko priznanje izborom Edne Šunjić, osvajačice dvije zlatne medalje na Zimskim olimpijskim igarama 2017. u Austriji, u Vijeće sportista Evropske specijalne olimpijade za period 2021-2023.

Edna Šunjić će zajedno sa Inge Maiberg (Estonija), Semen Bocharov (Rusija),  Kiera Byland (Velika Britanija),  Claire Adams (Irska)  i Adam Hammer (Mađarska) raditi na provođenju strategije Evropske specijalne olimpijade za period 2021-2024, koja u fokusu ima inkluzivne sportske aktivnosti, saopćeno je iz SOBiH.

Šunjić je, kao članica udruženja "Oaza", "Down sindrom" iz Sarajave i  Treće gimnazije koju trenutno pohađa, mladi lider Specijalne olimpijade BiH pod mentorstvom Sanje Tanović i prijateljice Aldine Husejinović. Zadnjih  nekoliko godina svojim aktivnostima pokazala je da je inkluzija moguća,  te da su sport i sportske aktivnosti najlakši način za njeno ostvarivanje.

Kroz razne promotivne aktivnosti Edna Šunjić uz podršku svoje mame Sabine Šunjić učestvuje na raznim sportskim aktivnostima, forumima, seminarima i radionicama gdje govori o važnosti uključivanja u sport, obrazovanje, umjetnost i kulturu.

Iz SOBiH napominju da je Edna Šunjić prošle godine učestovala u kampanji za lokalne izbore za porukom "Bitna sam",  zagovarajući prava osoba sa invaliditetom. Slogan Specijalne olimpijade je "O inkluziji se ne govori, inkluzija se živi", a Šunjić je sa porodicom, prijateljima i poznanicima pokazala da je inkluzija zaživjela u BiH, navodi se u saopćenju  SOBiH.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo