9°C
Mostar 11°C
Tuzla 15°C
Banja Luka 15°C
Bihać 10°C

13.01.2021 / 13:35 Politika - Velika prijateljica BiH

Samantha Power vraća se u američku administraciju

Samantha Power vraća se u američku administraciju
Foto: HB

Nekadašnja ambasadorica SAD-a u UN-u te bivša savjetnica Baracka Obame za ljudska prava Samantha Power se vraća u američku administraciju. Power će, ukoliko bude potvrđena u Senatu, obavljati dužnost administratorice USAID-a te će sjediti u Vijeću za nacionalnu sigurnost SAD-a.

„Novoizabrani predsjednik Joe Biden najavio je ambasadoricu Samanthu Power kao kandidata za administratora Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) i povisio poziciju da postane član Vijeća za nacionalnu sigurnost. Javni službenik i diplomata testirana na krizi, ambasadorica Power bila je lider u marširanju svijetom kako bi se riješili dugotrajni sukobi, odgovorilo na hitne humanitarne situacije, odbranilo ljudsko dostojanstvo i ojačala vladavina zakona i demokratije. Kao administrator USAID-a, ona će surađivati ​​s našim partnerima na suzbijanju pandemije COVID-19, podizanju ranjivih zajednica, borbi za vrijednost svakog čovjeka i unapređivanju američkih ideala i interesa širom svijeta“, kaže se u sopštenju Bidenovog tranzicionog tima.

O kandidaturi Power u saopštenju su se oglasili i izabrani predsjednik Biden te potpredsjednica Kamala Harris.

„Samantha Power svjetski je poznat glas savjesti i moralne čistoće – izazov i okupljanje međunarodne zajednice da se založi za dostojanstvo i humanost svih ljudi. Iz prve ruke poznajem neuporedivo znanje i neumornu posvećenost principijelnom američkom angažmanu kojeg iznosi za stol, a njena stručnost i perspektiva bit će ključni dok naša zemlja ponovo potvrđuje svoju ulogu lidera na svjetskoj sceni. Kao administrator USAID-a, ambasadorica Power će biti moćna sila za podizanje ugroženih, uvođenje nove ere ljudskog napretka i razvoja i globalno napredovanje američkih interesa“, kazao je Biden.

„Jedan od najhitnijih izazova s ​​kojima se suočava naša nacija je obnavljanje i jačanje američkog globalnog vodstva kao šampiona demokratije, ljudskih prava i dostojanstva svih ljudi. Malo je Amerikanaca koji su bolje opremljeni za pomoć u vođenju tog posla od ambasadorice Samanthe Power. Jasnog pogleda, odlučna i vođena istinskim moralnim kompasom, ambasadorica Power iskusni je vođa i inovativan mislilac. I ona će ne samo pomoći da se podignu najranjiviji na svijetu i unaprijede interesi naše nacije širom svijeta, već će i biti snažan glas za vrijednosti i ideale koje njegujemo kao Amerikanci“, poruka je potpredsjednice Harris.

O mogućnosti povratka u administraciju tada potencijalnog predsjednika Bidena, Samantha Power govorila je u julu prošle godine u ekskluzivnom intervjuu, evo šta nam je tada kazala o mogućem povratku u predsjednički tim:

Profesionalnu karijeru počela je u Bosni i Hercegovini kao freelance novinar.

Nakon godina rada u Bosni i Hercegovini i izvještavanja o ratnim dešavanjima, posebno o genocidu u Srebrenici, Samantha Power je prešla put dug 25 godina. Na tom putu je od aktivistice i profesorice postala najbliža saradnica senatora i kasnije predsjednika Baracka Obame.

Predsjednika SAD-a je savjetovala o ljudskim pravima, a njen rad i zalaganje su nagrađeni mjesto ambasadorice SAD-a u UN-u.

(Vijesti.ba / N1)

Izdvajamo