-6°C
Mostar -1°C
Tuzla -4°C
Banja Luka -2°C
Bihać -2°C
Powered by Dark Sky

13.01.2021 / 08:30 BiH - Tužilaštvo BIH

Podignuta optužnica protiv Jahje Vukovića za kazneno djelo terorizam

Podignuta optužnica protiv Jahje Vukovića za kazneno djelo terorizam
Tužilaštvo BIH / Vijesti.ba
Optuženi Vuković Jahja (1999.) zv. “Abdulaziz” tereti se da je od 2014. do 2020. godine, boravio na području Sirije, gdje se borio u strukturama terorističke organizacije “Al Nusra Front”  koja je od strane Vijeća sigurnosti UN-a proglašena terorističkom organizacijom.

Tužitelj Odsjeka za terorizam, podigao je optužnicu protiv:

-Vuković Jahje, rođenog 1999. godine u Bihaću, izručen Bosni i Hercegovini 22.10.2020. godine, od kada se nalazi u pritvoru.

Optuženi se tereti da je dana 16.06.2014. godine, napustio BiH i otišao u Njemačku, odakle je nakon oko dva mjeseca, otputovao avionom u R Tursku, te nakon toga ilegalno prešao granicu između Turske i Sirije, sa namjerom da se priključi terorističkim skupinama koje djeluju na tom području.

Prikupljeni su dokazi da se optuženi priključio formacijama u okviru terorističke organizacije “Džebatul Nusra front“ (“Al Nusra Front”) i terorističkim skupinama koje djeluju na području Sirije a koje su od strane Vijeća sigurnosti UN-a proglašene terorističkim organizacijama, čiji pripadnici su svakodnevnim  oružanim akcijama i to napadima na stanovništvo, ubijanjima, protupravnim zatvaranjima, uzimanjem talaca i drugim radnjama činili terorističke akte u namjeri nasilne izmjene ustavnog poretka i režima.

U optužnici se navodi da je optuženi na navedenom području boravio zajedno sa drugim osobama iz Bosne i Hercegovine, koje su boravile u Siriji sa istom namjerom, te pod imenom „Abdulaziz“ sudjelovao u terorističkim aktivnostima, pružao pomoć i borio se na strani snaga „Džebatul Nusra front“.

Optuženi je na području Sirije boravio sve do sloma i poraza struktura tzv.”ISIL”-a nakon čega se skrivao na području R Turske, gdje je lociran, lišen slobode i izručen pravosuđu Bosne i Hercegovine.

Optuženi se tereti da je postao pripadnik terorističke skupine i pružao pomoć terorističkoj skupini, čime je počinio kazneno djelo-Organiziranje terorističke skupine iz članka 202d., stavak 2. u svezi sa stavkom 1., a sve u svezi sa člankom 201. Kaznenog zakona Bosne i Hercegovine.

Tužiteljstvo BiH će navode optužnice dokazivati pozivanjem više svjedoka i stručnih vještaka, među kojima i svjedoka sa mjerama zaštite te prilaganjem materijalnih dokaza.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo