7°C
Mostar 11°C
Tuzla 12°C
Banja Luka 13°C
Bihać 4°C

12.01.2021 / 20:54 Svijet - Iranski ministar

Mohammad Javad Zarif: Pompeove optužbe su ratnohuškačke laži

Mohammad Javad Zarif: Pompeove optužbe su ratnohuškačke laži
Mohammad Javad Zarif / Vijesti.ba
Iranski ministar vanjskih poslova Mohammad Javad Zarif nazvao je "ratnohuškačkim lažima" komentare državnog sekretara SAD-a Mikea Pompea, koji tvrdi da je Al Qaida uspostavila novu bazu u Iranu.

Pompeo je ranije danas izjavio kako je teroristička grupa uspostavila bazu u Iranu i da su iranske vlasti od 2015. godine dozvolile slobodnije kretanje lidera Al Qaide u toj zemlji.

On tvrdi da je Vlada Irana pružila sigurno utočište i logističku podršku operativcima Al Qaide, kao što su lične karte i pasoši, što je, navodno, omogućilo grupi da "centralizuje svoju vlast u Iranu".

Portparol misije Irana pri UN Alireza Miryousefi također je odbacio komentare Pompea kao "besmislene i lažne optužbe".

Stručnjaci za terorizam takođe su izrazili skepticizam povodom Pompeovih optužbi, uz napomenu da je odavno poznato da Iran pruža utočište višerangiranim operativcima "Al Qaide", ali da je pretjerivanje tvrditi da je grupa učinila Islamsku Republiku novom glavnom bazom.

"Iran i `Al Qaida` su u neku ruku strateški neprijatelji. Spajanje Irana i `Al Qaide` u strateško prijateljstvo je daleko više fikcija nego stvarnost", izjavio je analitičar Instituta za Bliski istok Charles Lister.

Reuters navodi da su šiitski Iran i sunitska grupa Al Qaida dugogodišnji "sektaški" neprijatelji.

(Vijesti.ba / SRNA)

Izdvajamo