-11°C
Mostar -5°C
Tuzla -7°C
Banja Luka -6°C
Bihać -8°C
Powered by Dark Sky

12.01.2021 / 12:18 Politika - Džemaludin Šabanović

Pretenciozan i neozbiljan pokušaj Cvijanovićeve da drži lekciju Džaferoviću

Pretenciozan i neozbiljan pokušaj Cvijanovićeve da drži lekciju Džaferoviću
Foto: Arhiv - Vijesti.ba

Delegat u Klubu Bošnjaka u Vijeću naroda Republike Srpske Džemaludin Šabanović kazao je da su posljednje izjave predsjednice entiteta RS Želje Cvijanović usmjerene protiv člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefika Džaferović pretenciozne i neozbiljne.

-Cvijanović pokušava s visoka komentarisati izjave člana Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića, što je samo po sebi neozbiljno. Ne može jedan nižerangirani entitetski zvaničnik držati lekcije predstavniku najviše izvršne vlasti u državi. Član Predsjedništva ima punu ustavnu ovlast da se bavi vanjskopolitičkim odnosima, i njegovi stavovi u tom smislu nikada nisu isprazni, što je uostalom pokazalo i ograđivanje premijera Crne Gore od upućene čestitke. Isprazno je jedino kada predsjednica entiteta pokušava voditi vanjsku politiku, navodi Šabanović.

On poziva predsjednicu entiteta RS da dobro prouči Ustav Bosne i Hercegovine, kao i entitetski Ustav.

-Vlastima entiteta RS bi bolje bilo da se okrene svojim nadležnostima, te se posvete rješavanju ekonomskih i drugih pitanja osiromašenih građana tog entiteta. To je jedino čime se mogu baviti, a pokušaj da vode vanjsku politiku je – isprazna priča, zaključuje Šabanović.(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo