13°C
Mostar 15°C
Tuzla 18°C
Banja Luka 18°C
Bihać 14°C

11.01.2021 / 22:18 Crna hronika - Majka plaćena za prisilan brak

Optužnica protiv Seferovića: Trudnu maloljetnicu tukao i tjerao da prosi

Optužnica protiv Seferovića: Trudnu maloljetnicu tukao i tjerao da prosi
Foto: Avaz

Republičko javno tužilaštvo okončalo je istragu u novom slučaju trgovine djecom u Republici Srpskoj i podiglo optužnicu protiv Jasmina Seferovića...

... i njegovog oca Ljube Seferovića, koji je u javnosti poznat kao optuženi u slučaju izazivanja saobraćajne nesreće i smrti Dženana Memića u Sarajevu.

Slučaj o kojem je portal Srpskainfo pisao otkriven je u februaru prošle godine kada je u centru Banjaluka zatečena maloljetnica s bebom da prosi.

Dolazak u Banjaluku

Prvooptuženi u ovom slučaju je Jasmin Seferović, koji je još 2018. godine putem društvene mreže Facebook stupio u kontakt s tada 15-ogodišnjom L.S. i nagovorio je da iz Mostara dođe u Banjaluku. Maloljetnica je to učinila, ne sluteći da će joj dolazak u Banjaluku zagorčati život.

– Maloljetnica je bez znanja svoje majke otputovala za Banjaluku i počela zajednički život s Jasminom Seferovićem. Živjeli su u iznajmljenoj kući, koju su koristili brojni članovi porodice Seferović. Jasmin Seferović je ubrzo prisilio L.S. da prosi – navodi se u optužnici.

Petnaestogodišnja djevojčica prosila je ispred tržnih centara u Banjaluci, ali i Sarajevu, a svakoga dana morala je Seferovićima prikupiti dovoljnu količinu novca. Kada nije donosila novac, 15-ogodišnju djevojčicu je tukao Jasmin, o čemu su svjedočile brojne povrede po njenom tijelu.

Jasmin Seferović je tjerao maloljetnicu da prosi i kada je ova ostala trudna, pa i kada je u oktobru 2019. godine sa 16 godina rodila djevojčicu K.

Privođenje

Nasilje je trajalo sve do 20. februara prošle godine, kada je maloljetnica s bebom u naručju tokom policijske akcije privedena u centru Banjaluke.

– Tada sedamnaestogodišnja maloljetnica s četvoromjesečnom bebom pronađena je da prosi na ulici u Banjaluci. U skladu sa zakonom sprovedena je procedura, tokom koje je utvrđeno da je maloljetnica iz Mostara. Obaviješten je kantonalni Centar za socijalni rad u Mostaru, koji je odgovorio da je maloljetnica u vanbračnoj zajednici, te da se obavijesti njen suprug – objasnio je ranije izvor iz istrage.

Ubrzo je maloljetnica vraćena svom vanbračnom suprugu, ali su se tada u čitav slučaj uključili službenici Centra za socijalni rad u Banjaluci.

Novac za prisilan brak

Sve službe u Banjaluci dignute su na noge, a uz asistenciju policije i radnika Centra za socijalni rad u Banjaluci, maloljetnica i beba su bez većih problema izuzete od vanbračnog supruga i odmah smještene u Sigurnu kuću.

Daljom istragom utvrđeno je da je majka maloljetnice, Almasa S. (38) iz Mostara, isplaćena kako bi dozvolila prisilan brak svoje kćerke sa Seferovićem.

Prema optužnici Republičkog javnog tužilaštva, Ljubo Seferović je majci maloljetne djevojčice isplatio 1.900 maraka kako bi ona dala pristanak na vanbračnu zajednicu, što je ova i učinila.

Ljubo Seferović, s druge strane, optužen je da je s umišljajem pomogao svom sinu da zasnuje vanbračnu zajednicu s maloljetnicom.


(Vijesti.ba / Srpskainfo)

Izdvajamo