9°C
Mostar 11°C
Tuzla 16°C
Banja Luka 16°C
Bihać 10°C

09.01.2021 / 15:16 Svijet - "Trump ili rat"

Ekstremisti sve glasnije zovu na nasilje uoči inauguracije

Ekstremisti sve glasnije zovu na nasilje uoči inauguracije
Foto: Vijesti.ba
Znakovi upozorenja bili su vidljivi tjednima, danima i satima uoči upada Trumpovih pristaša u Kongres: desničarske skupine pozivale su na društvenim mrežama na građanski rat, ubojstva političara i napade na policiju, a ekstremisti sada sve glasnije pozivaju na nasilje ...

... uoči inauguracije Joea Bidena, piše u subotu CNN.

“Trump ili rat. Danas. Toliko je jednostavno”, “Ako ne znaš pucati: Moraš naučiti. ODMAH”, “Upast ćemo u vladine zgrade, ubiti policajce, ubiti zaštitare, ubiti savezne zaposlenike i agente i zatražiti ponovno prebrojavanje”, samo su neki primjeri nasilnih objava, prenosi CNN.

Pristaše predsjednika Donalda Trumpa u srijedu su upale u zgradu Kongresa i prekinule sjednicu kako bi spriječile potvrdu pobjede bivšeg američkog potpredsjednika Joea Bidena na predsjedničkim izborima. U neredima je poginulo pet osoba, uključujući jednog policajca, a stručnjaci upozoravaju da su se pozivi na nasilje samo pojačali uoči Bidenove inauguracije.

“Primjećujemo prepiske zagovornika bjelačke nadmoći, desničarskih ekstremista, svi se osjećaju ohrabreno u ovom trenutku”, rekao je Jonathan Greenblatt, izvršni direktor Antidifamacijske lige (ADL).

“Očekujemo pogoršanje nasilja prije nego što postane bolje”, upozorio je Greenblatt.

Trump je prvo pozvao pristaše da krenu na Kapitol, a nakon upada u Kongres tražio je da “ostanu smireni” i odu kući, ali je ponovio neutemeljene tvrdnje o krađi predsjedničkih izbora. Republikanski lideri, uključujući potpredsjednika Mikea Pencea i vođu većine u Senatu Mitcha McConnella, najstrože su osudili nemire, ali čini se da to nije imalo utjecaja na radikalnu desnicu.

“Trump će prisegnuti za drugi mandat 20. siječnja!”, napisao je u četvrtak komentator na stranici thedonald.win, dan nakon upada rulje na Kapitol. “Ne smijemo dopustiti komunistima da pobijede. Čak i ako moramo spaliti DC do temelja”, dodaje.

Strah uoči Bidenove inauguracije

John Scott-Railton, istraživač u Citizen Labu, skupini sa Sveučilišta Toronto koja nadzire cyber sigurnost rekao je da je “užasno zabrinut” zbog inauguracije.

“Iako je šira javnost bila zaprepaštena onim što se dogodilo u Kongresu, u određenim prepiskama među desničarima se ono što se dogodilo smatra uspjehom”, rekao je Scott-Railton za CNN.

Tajna služba priopćila je da se plan inauguracije Joea Bidena dugo pripremao.

“Inauguracija predsjednika SAD-a temeljni je element naše demokracije. Sigurnost svih koji sudjeluju na predsjedničkoj inauguraciji od najveće je važnosti”, naveli su.

Izdana upozorenja prije opsade Kongresa

U danima i tjednima prije napada na Kongresa, bilo je u izobilju znakova da bi se prosvjedi mogli pretvoriti u nerede.

Advance Democracy, nestranačko nadzorno tijelo, upozorilo je na brojne objave na društvenim mrežama koje su poticale na nasilje. Primjerice, šest dana prije nemira bilo je 1480 objava s profila povezanih s QAnonom koja su se odnosila na događaj i sadržavala nasilnu retoriku. U izvješću se navodi da se na Parleru, mreži poput Twittera, moglo pročitati više objava s izjavama poput “rat počinje danas”.

ADL je 4. siječnja objavio poduži blog o prijetnjama nasiljem koje su se odnosile na predstojeći skup.

“U odgovoru na pitanje korisnika kojeg je zanimalo što će se dogoditi ako Kongres ignorira “dokaze” da je predsjednik Trump osvojio izbore, drugi korisnik mu je odgovorio: “Napadnite Kapitol”, navodi ADL.

ADL je citirao brojne objave koje su zagovarale nasilje na desničarskoj stranici thedonald.win proteklih tjedana, uključujući i jednu krajem prosinca.

“Morat ćemo ostvariti stvarnu taktičku pobjedu poput upada i okupacije Kapitola, kako bismo postigli željeni učinak”, pisalo je u toj objavi.

Robert Dodge, predsjednik korporativnih službi u G4S, koja je 4. siječnja izdala upozorenje, rekao je da je proteklih mjeseci primijetio “puno zabrinjavajuće i neprijateljske retorike koju u našem svijetu nazivamo pokazateljem prijetnje”.

Rulja iznenadila policiju

Sigurnosni stručnjaci zapanjeni su mlakim odgovorom osiguranja Kongresa – policijskih snaga koje broje 2000 pripadnika.

“Mnogi sigurnosni analitičari bili su iznenađeni nedostatkom sigurnosti i izostankom snažnog sigurnosnog odgovora”, rekao je Jonathan Wood, direktor konzultantske tvrtke Control Risks iz Londona.

Savezni i lokalni policijski dužnosnici tvrde da nisu ni slutili da će doći do opsade Kapitola.

“Nije bilo obavještajnih podataka koji su sugerirali da će se dogoditi upad u američki Kongres”, tvrdio je šef policije u Washingtonu Robert Contee na konferenciji za medije.

Steven A. Sund odlazi s dužnosti šefa policije Kongresa nakon kritika zbog očite nespremnosti osiguranja na obračun s ruljom, piše CNN.

Nekoliko zastupnika u intervjuima za Reuters kazalo je kako su ih voditelji osiguranja Kongresa uvjeravali da će biti sigurni, da je sve pod kontrolom i da će prosvjedi biti ‘mlaki’.

Osiguranje Kongresa, koje je pod snažnim optužbama da je potpuno pogrešno procijenilo opasnost, nije zatražilo pomoć drugih saveznih tijela, iako su višekratno upitani treba li im pojačanje uoči prosvjeda, kazali su izvori iz tih tijela među kojima su Pentagon, Domovinska sigurnost i Ministarstvo pravosuđa, prenosi britanska novinska agencija.


(Vijesti.ba / Hina)

Izdvajamo