3°C
Mostar 8°C
Tuzla 5°C
Banja Luka 5°C
Bihać 4°C
Powered by Dark Sky

08.01.2021 / 20:00 Politika - Osvrt

Postizborni teror u Mostaru: Udruženi poduhvat HNS-a, HDZ-a i MUP-a

Postizborni teror u Mostaru: Udruženi poduhvat HNS-a, HDZ-a i MUP-a
Foto: Vijesti.ba

Nakon što su probosanske stranke okupljene oko “Koalicije za Mostar” i Bh. bloka odnijele pobjedu nad HDZ-om u Mostaru, pljušte krivične prijave.

Interesantno, u Tužilaštvu HNK zaprimljene su tri krivične prijave istog sadržaja i to od HNS-a, GO HDZ-a Mostar i MUP-a HNK. Po sve tri prijave sada postupa MUP HNK koji na terenu vrši provjere, a prema tvrdnjama mnogih uz zloupotrebe i prekoračenja ovlaštenja.

Činjenica da je prijava koju je podnio MUP HNK identična onima GO HDZ-a i HNS-a, opravdano se postavlja pitanje je li MUP politički instrumentaliziran!? S druge strane, HNS je udruženje građana koje nema ni valjanu legitimaciju da bi podnosio krivične prijave, odnosno nije politička stranka te nema osnova za prijave jer nisu učesnici izbora.

Pritiscima MUP-a ovih dana su izloženi prvenstveno Bošnjački povratnici u gradsko područje Jug, gdje je “Koalicija za Mostar” osvojila jedan vijećnički mandat.

- Ovo nije ništa drugo već maltretiranje i zastrašivanje! Vraćanje na onaj period ratnih godina. Teže mi je samo što ja moram porodicu smirivati i objašnjavati zašto dolazi meni policija. Nije MUP samo za jedan narod i jednu stranku. Ili bar ne bi smio biti! Oni dobro znaju da su uzurpirali MUP u Mostaru! Ministar policije se mora pokrenuti iz Sarajeva i reagovati. I ovo je država Bosna i Hercegovina - kaže za FTV Miralem Mezit, kome je na vrata pokucala policija.

HDZ-u je očigledno problem to što je se jedan broj Bošnjaka vratio svojim domovima na području Jug, poput Jasenice, Gubavice, Bune, Pijesaka itd… iz kojih su protjerani tokom agresije HVO-a na Mostar i okolicu. S druge strane, zaboravlja se da je upravo politika HDZ-a (presuđena u Haggu) nasilno promijenila nacionalnu strukturu na ovim prostorima tokom agresije. Tako su na području Ortiješa i Žitomislića nastala potpuno nova naselja, gdje je HDZ-ova politika sagradila kuće i naselila Hrvate iz Srednje Bosne kroz svoj projekt “humanog preseljanja”, te tako  promijenili etničku sliku upravo radi budućih izbornih procesa i ovladavanja teritorijom.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo