3°C
Mostar 9°C
Tuzla 7°C
Banja Luka 8°C
Bihać 6°C

07.01.2021 / 22:41 Svijet - Prije odlaska Trumpa

CNN: Amerika se sada suočava s 13 dana opasnosti

CNN: Amerika se sada suočava s 13 dana opasnosti
Foto: Agencije / Vijesti.ba
Amerika se suočava s 13 dana opasnosti prije odlaska nekontroliranog vrhovnog zapovjednika koji je svoje sljedbenike poslao na sjedište Kongresa, što je bio čin pobune koji je narušio više od 220 godina tradicije mirnog prijenosa vlasti u Sjedinjenim Američkim Državama.

Buntovno ponašanje predsjednika Donalda Trumpa izazvalo je potpunu krizu unutar Bijele kuće u posljednjim danima njegova mandata, a nakon razlaza s dosad ultra-lojalnim potpredsjednikom Mikeom Penceom, koji je odbio pridružiti se uzaludnom, ali destruktivnom pokušaju da se poništi rezultat izbora, piše CNN.

Nakon što je orkestrirao jedan od najozloglašenijih trenutaka u američkoj političkoj povijesti i pogazio demokraciju tjednima odbijajući prihvatiti svoj poraz, Trump je iznenada u gluho doba noći objavio priopćenje u kojem s kašnjenjem obećava uredan prijenos vlasti 20. siječnja na novog predsjednika Joea Bidena.

No, kao i obično, pokazalo se da je i ovaj potez motiviran vlastitim interesom, a ne osjećajem dužnosti. Čini se, naime, da je riječ o pokušaju zaustavljanja vala ostavki dužnosnika Bijele kuće dok se počinje govoriti o njegovu brzom opozivu ili naporima članova vlade da se pozovu na 25. amandman Ustava SAD-a i silom ga natjeraju da odstupi s dužnosti.

Neopisivi prizori

U neopisivim prizorima u srijedu, nasilni prosvjednici i pljačkaši krenuli su sa zapaljivog Trumpova skupa u napad na zgradu Kongresa. Njihov je cilj bio spriječiti kongresnike da potvrde izbornu pobjedu Joe Bidena uoči njegove inauguracije 20. siječnja. Međutim, kaos tijekom kojeg su izgrednici razbijali prozore, zatočili kongresnike i prodrli u prostorije Predstavničkog doma i Senata, imao je suprotan učinak, te je ubrzao trenutak konačnog odricanja predsjednika i njegovih neutemeljenih tvrdnji o izbornoj prijevari.

Neki Republikanci u Senatu, koji su bili skloni predsjednikovoj vratolomiji, predomislili su se smatrajući napad na njihov stožer demokracije kao ružnu kulminaciju bezakonja u mandatu ovog predsjednika. No, unatoč sramotnom divljanju Trumpovih pristaša, više od stotinu njegovih saveznika u Predstavničkom domu, odnosno većina Republikanaca, svejedno je glasala u korist potpuno lažnih tvrdnji o izbornoj prijevari. Ipak, malo prije 4:00 po lokalnom vremenu u četvrtak ujutro, Pence je pročitao konačni zbroj glasova - 306 prema 232 u korist novoizabranog predsjednika - pa su Ustav i volja naroda trijumfirali nad Trumpovim nevjerojatnim pokušajem puča.

Ubrzo nakon toga, predsjednik je objavio pisanu izjavu kojom obećava urednu tranziciju 20. siječnja, iako je naglasio da se ne slaže s ishodom izbora, još jednom ponavljajući lažne tvrdnje o tome da su činjenice na njegovoj strani.

"Iako ovo predstavlja kraj najvećeg prvog mandata u predsjedničkoj povijest, to je tek početak naše borbe za Make America Great Again!", napisao je Trump.

Prvi upad u Capitol od 1814. godine

Upad na Capitol prvi put nakon 1814. godine zasjenio je izuzetno značajne rezultate izbore za senatore u Georgiji koji su Demokratima omogućili kontrolu nad Senatom. Pobjede Raphaela Warnocka i Jona Ossoffa daju novu perspektivu Bidenovu mandatu, koji će započeti dok je nacija podijeljena zbog Trumpova buntovničkog ponašanja i zahvaćena ubojitom i sve težom pandemijom koja je prouzročila novi dnevni rekord od 3800 preminulih od covida-19 u SAD-u.

Ali prije toga, postoji sve veća zabrinutost oko stabilnosti predsjednika kojem su suspendirani korisnički profili na Twitteru i Facebooku zbog poticanja na pobunu, ali istodobno ima sve predsjedničke ovlasti i šifre za nuklearno oružje. U svome bunkeru u Bijeloj kući, Trump je u srijedu navečer bjesnio zbog svog poraza i zbog onoga što smatra Penceovom izdajom.

Neki su dužnosnici razmišljali o ostavci, među ostalima savjetnik za nacionalnu sigurnost Robert O'Brien. Njegov zamjenik Matt Pottinger otišao je već u srijedu popodne, otkrili su CNN-ovi izvori. Jedan je izvor iz Republikanske stranke rekao da su članovi Trumpova kabineta održali preliminarne razgovore oko primjene 25. ustavnog amandmana, kojim bi se Trumpa uklonilo s dužnosti na temelju nesposobnosti. Neki su Demokrati u Predstavničkom domu zahtijevali da se odmah pokrene postupak opoziva. Kako god da se ovaj nered razriješi, postoji alarmantna mogućnost da nekontrolirani predsjednik postane goropadan i obijestan, te da rascjepkani zapovjedni lanac u Bijeloj kući ostavi ozbiljne implikacije po nacionalnu sigurnost i stvori vakuum koji će omogućiti dalje nemire.

Nije sasvim jasno koliko će napori za izbacivanjem predsjednika biti postojani s obzirom na to da mu se ionako bliži kraj mandata. Međutim, to odražava krajnju zabrinutost čak i kod dužnosnika i Republikanaca koji su udovoljavali njegovim divljim impulsima i zloporabi moći kroz četiri turbulentne godine.

Napokon, predsjednik koji je već prošao jedan postupak opoziva, koji je snimljen kako pokušava ukrasti izbore u američkoj saveznoj državi Georgiji prošlog vikenda i koji nikad nije priznavao ograničenja svoje dužnosti, djeluje na način koji sugerira kako misli da više nema što izgubiti.

"On je poludio"

"On je poludio", rekao je jedan izvor koji je u stalnom kontaktu s Jim Acostom iz CNN-a.

Povjesničar predsjedničke dužnosti Douglas Brinkley izrazio je zabrinutost zbog štete koju bi nekontrolirani i bijesni predsjednik mogao nanijeti u sljedeća dva tjedna: "Svi u bilo kojem federalnom uredu moraju budno pratiti Donalda Tumpa, jer se ponaša i razmišlja iracionalno".

Najstrašnija istina otkrivena napadom na Capitol nije bila sam čin napada, nego manija predsjednika koji je svoje pobunjenike okrenuo protiv nacionalnog zakonodavstva i koji je neizmjerno produbio političko otuđenje što će postojati još dugo nakon njegova odlaska.

Spektakl u kojem izgrednici, mašući Trumpovim zastavama i noseći kape "Make America Great Again" nadiru stepenicama ispod kupole koja predstavlja svjetionik demokracije, u početku je bio nestvaran. Iako su šokantne, nezabilježene scene američke horde koja hara hodnicima Kongresa, policajaca koji vade oružje u Predstavničkom domu i izgrednika koji razbijaju prozore, ipak se ne mogu označiti iznenađenjem.

One su, zapravo, logični vrhunac predsjedničkom mandata uronjenog u demagogiju, teorije zavjere, poticanje na nasilje i prezir prema Ustavu. One su neizbježni rezultat višegodišnjih dezinformacija Donalda Trumpa, njegovih pomoćnika i njegovih medijskih propagandista koji su širili laži, te milijune Amerikanaca uvjerili u njegove lažne tvrdnje o namještenim izborima. Sramotu mračnog dana američke povijesti nose i oni koji su se izrugivali upozorenjima da Trumpova politička izdaja vodi u eksploziju, uključujući i republikanske zastupnike koji su danas opet podržali njegove sulude tvrdnje o prijevari birača nakon što su omogućili njegov zloćudni predsjednički mandat, piše CNN.

"Poći ćemo dolje do Capitola. Nikad nećete uspjeti povratiti našu zemlju slabošću, morate pokazati snagu, morate biti jaki", rekao je Trump na skupu u blizini Bijele kuće kojim su izazvani neredi dok je Kongres trebao finalizirati Bidenovu izbornu pobjedu.

Nevjerojatni prizori zgrozili su svijet koji je u nevjerici gledao što se događa i prisjećao se dvorskih pobuna u nestabilnim banana republikama, a očekivao je vidjeti svečane rituale u navodno posljednjoj nadi za globalnu demokraciju.

"Ovo nije Amerika"

"Ovo nije Amerika", napisao je na Twitteru Josep Borrell, dopredsjednik Europske komisije.

Nažalost, ovo jest Amerika koju je iskovao najosvetoljubiviji predsjednik u povijesti nacije, čije su odvratne četiri godine mandata potaknule "američki masakr" opasniji od ekonomske propasti koju je osudio u inauguracijskom govoru prije četiri godine na istim stepenicama po kojima su nadirali  izgrednici.

Dan sramote zapravo je započeo FBI-jevim otvaranjem istrage o očito lažnoj prijetnji emitiranoj na frekvencijama kontrole zračnog prometa da će se zrakoplov zabiti u zgradu Kongresa kako bi se osvetilo američko ubojstvo iranskog generala prošle godine. Ali opasnost ipak nije došla izvana, već iznutra, jer je Trumpova rulja izvela napad koji su prethodno počinile samo britanske trupe prije 200 godina.

Nedavno se među novinarima raspravljalo o tome kako se odnositi prema Trumpovoj namjeri da ukrade slobodne i poštene izbore koje je izgubio, njegovom odbijanju da poštuje miran prijenos vlasti i njegovom poticanju bijesnih pristaša da poremete ustavni proces.

"Ovo je najbliže pokušaju državnog udara kojeg je ova zemlja ikad vidjela", rekao je CNN-u Charles Ramsey, bivši načelnik washingtonske policije.

"Trump prekida zlatnu nit demokracije"

Timothy Naftali, povjesničar sa Sveučilišta New York, rekao je da Trump prekida zlatnu nit demokracije koja je održavala američku slobodu. "Danas se prvi put u našoj povijesti predsjednik usprotivio mirnom prijenosu vlasti", rekao je Naftali.

Postavlja se pitanje hoće li ispad od srijede biti jednokratna erupcija koja će kad utihne biti ružno sjećanje na predsjednički mandat koji je podijelio zemlju. Ali gorčina koju je Trump oslobodio nije ograničena na desetke tisuća njegovih pristaša koji su pohrlili u Washington. Predsjednik i njegovi medijski pokrovitelji zasadili su pogubno nepovjerenje u demokraciju u ogromna područja Amerike. Većina Trumpovih glasača nije nasilna. Ali milijuni njih vjeruju da su izbori namješteni i misle da im je zemlja oteta. To otvara mogućnost da su nemiri u srijedu bili više od nasilne smrti neuspješnog predsjedničkog mandata, nego otrovna sila koja će ne samo osujetiti Bidenove nade u ozdravljenje korozivne podjele, već i zagnojiti kad Trump napusti dužnost i ponuditi mu platformu za nastavak ekstremizma.

Republikanski senator iz Ute Mitt Romney rekao je da najbolji način da se iskaže poštovanje prema glasačima koji su uznemireni izbornim rezultatom nije potvrditi Trumpove laži, nego im reći istinu: "Oni koji odluče nastaviti podržavati njegov opasni gambit tako što će preispitivati rezultate legitimnih demokratskih izbora zauvijek će se smatrati sudionicima u napadu na našu demokraciju bez presedana".

Nekoliko republikanskih senatora bilo je ogorčeno događajima u srijedu, unatoč tome što su podržali Trumpov imunitet za prethodne zloporabe ovlasti tako što su glasali za njegovo oslobađanje u postupku opoziva i tako sklopili brak s Trumpom za postizanje zajedničkih ciljeva poput imenovanja konzervativnih sudaca.

"Trump i ja imali smo istinsko zajedničko putovanje. Mrzim to ovako završiti. O, Bože, mrzim to. Sve što mogu reći je da više ne računa na mene. Dosta je bilo", rekla je senatorica iz Južne Karoline Lindsey Graham.

Vođa senatske većine Mitch McConnell osudio je nasilje i potvrdio svoje protivljenje naporima da se blokira Bidenova pobjeda: "Nasilnici, rulja i prijetnje neće nas zaustaviti. Potvrdit ćemo pobjednika predsjedničkih izbora 2020. godine".

Dok su se kongresnici skrivali pod svojim sjedalima, a njegovi pristaše lutali uredima na Capitolu, Trump nije učinio ništa

Ostavke i priznanje Bidenove pobjede u posljednji trenutak, međutim, teško da predstavljaju hrabrost nakon što su Republikanci popuštali pred Trumpovim antidemokratskim ponašanjem i tjednima udovoljavali njegovom poricanju Bidenove pobjede.

Dok su se kongresnici skrivali pod svojim sjedalima, a njegovi pristaše lutali uredima na Capitolu, Trump nije učinio ništa, ali je na televiziji pratio kaos koji je pokrenuo. Jedan je izbor CNN-ovoj reporterki Kaitlin Collins rekao da je Trump više zaokupljen onime što smatra Penceovim političkim otpadništvom nakon što je potpredsjednik najavio da se neće suprotstavljati potvrdi Bidenove pobjede, što je korak za koji ionako nije imao ovlasti. Naposljetku je Trump objavio video u kojem je demonstrantima rekao da pođu kućama, ali je pogoršao situaciju iznoseći još sramotnije i lažnije optužbe o ukradenim izborima.

Predsjednikova šutnja dok je istinsko nasilje bjesnilo u suprotnosti je s njegovim neprestanim i lažnim predizbornim tvrdnjama da su američkim gradovima divljale ljevičarske rulje i njegovim pozivima na ponovnu uspostavu "Zakona i reda".

A očito oskudne policijske snage na Capitolu koje su nadvladane u Kongresu u snažnom je kontrastu s teškom naoružanim falangama sigurnosnih snaga koje je Trump poslao na ulice tijekom prosvjeda Black Lives Matter prošlog ljeta. Tom nesretnom prigodom, Ministarstvo pravosuđa poslalo je federalne snage na Trg Lafayette u Washingtonu da suzavcem rastjera prosvjednike uoči apsurdnog predsjedničkog fotografiranja.

Bidenu je ostavljeno da konsolidira vodstvo nakon što preuzme dužnost u zemlji koju je Trumpova podjela i pandemija, koja posljednjih dana uzima 3000 američkih života dnevno, bacila na koljena.

"Ovo nije neslaganje. Ovo je nered. Ovo je kaos. Ovo graniči s pobunom", rekao je Biden u svome govoru u američkoj saveznoj državi Delaware, zaključuje CNN.



(Vijesti.ba / Index)

Izdvajamo