11°C
Mostar 13°C
Tuzla 16°C
Banja Luka 17°C
Bihać 12°C

07.01.2021 / 21:30 Regija - Nakon nasilja u Washingtonu

Trump i Biden podijelili političare i u Crnoj Gori

Trump i Biden podijelili političare i u Crnoj Gori
Foto: Arhiv / Vijesti.ba
Doskorašnji premijer Crne Gore Duško Marković osudio je sinoćno nasilje u Washingtonu i čestitao izabranom američkom predsjedniku Josephu Bidenu na potvrdi njegove izborne pobjede u Kongresu SAD-a.

“Osuđujem jučerašnje nasilje u Washingtonu i pokušaj nasilnog prekrajanja izborne volje američkih građana. Mirna tranzicija vlasti je jedan od temelja demokratije”, naveo je Marković na Twitteru.

Marković, zamjenik predsednika opozicione Demokratske partije socijalista, čestitao je i potpredsjedniku SAD-a Mikeu Penceu “na odbrani demokratskih principa”, prenosi Beta.

On je kao premijer bio domaćin Penceu tokom posjete Crnoj Gori 2017. godine. Pence je najviši američki zvaničnik koji je posjetio Crnu Goru.

S druge strane, jedan od lidera vladajućeg crnogorskog bloka Nebojša Medojević pružio je podršku odlazećem predsjedniku SAD-a Donaldu Trumpu.

“Prvi predsjednik SAD-a poslije (Johna) Kennedyja koji se suprotstavio dubokoj državi i vladarima iz sjenke. Morali su da organizuju ogromnu izbornu krađu i razore demokratiju da bi ga zaustavili”, naveo je na Twitteru Medojević, predsjednik Pokreta za promjene.

Poslije duge noći, obilježene upadom Trumpovih pristalica u Kongres i četvorosatnom okupacijom zgrade tokom koje su poginule četiri osobe, poslanici su jutros i zvanično potvrdili Bidenovu pobedu na novembarskim izborima.

Pence je, kao predsjedavajući zajedničkog zasjedanja Kongresa, potvrdio pobjedu Bidena i time stavio tačku na Trumpove dvomjesečne napore da ospori rezultate izbora, zasnovane na neosnovanim tvrdnjama da je pokraden.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo