0°C
Mostar 6°C
Tuzla 4°C
Banja Luka 4°C
Bihać 3°C

03.01.2021 / 20:07 Intervjui - Advokat odbrane

Kapo: Tužilaštvo BiH od početka igra prljavo u predmetu respiratori

Kapo: Tužilaštvo BiH od početka igra prljavo u predmetu respiratori
Muhidin Kapo / Vijesti.ba
Muhidin Kapo, jedan od advokata tima odbrane premijera Novalića prvi put za javnost komentariše optužnicu u slučaju respiratori, kao i da su iz medija saznali za njeno potrđivanje što je, po njemu, samo dokaz više o zloupotrebama u ovom predmetu ...

... koji od početka ima politički cilj: uklanjanje premijera.

Kako komentarišete optužnicu u slučaju respiratori?

KAPO: Tužilaštvo od početka igra prljavo u ovom slučaju, zloupotrebljava svoje ovlasti i stavlja na teret čovjeku nešto što nije uradio. U konkretnom slučaju Tužilaštvo uopšte ne interesuju respiratori, već je istraga isključivo usmjerena na ličnost Fadila Novalića, odnosno na poziciju premijera Federacije, koji je što je notorna činjenica, do sada najuspješniji premijer FBiH, koji jeste stranački čovjek, što nekome smeta i interes je, dakle, prvenstveno politički da se Fadil Novalić ukloni sa funkcije koju obnaša.

Provođenje istrage i, nažalost, njeno okončanje, najbolji je pokazatelj za to. Zbog čega ovo tvrdim? Uloga Fadila Novalića je u nabavci respiratora minorna. Ništa nije učinio što je u suprotnosti s pozitivnim propisima, sa pravilima službe, odnosno njegovim ovlaštenjima.

Tužilaštvo je izvršilo manevar na način da je premijera Novalića „gurnulo“ u jednu grupu sa pravnim i fizičkim licima koja su učestovala u nabavci respiratora, vjerovatno se nadajući da će, nakon što podnese prijedlog Sudu za određivanje pritvora prema Novaliću, Sud taj prijedlog prihvatiti, premijer Novalić će biti zatvoren najmanje 30 dana i tako će najjjednostavnije biti uklonjen sa pozicije koju obnaša.

Po mom mišljenju u ovoj istrazi, koja je medijski popraćena više nego i jedan drugi predmet, Tužilaštvo nije pribavilo niti jedan kvalitetan dokaz koji bi uticao i doveo do zaključka da se u radnjama premijera Novalića stiču elementi bića krivičnog djela koja su navedena u optužnici, nego se samo svjesno išlo na nagomilavanje „dokaza“ ako ih tako možemo nazvati, prvenstveno materjialnih dokaza i svjedoka.

Da je kojim slučajem u ranoj fazi istrage bilo elemenata krivičnih djela zasigurno bi bio određen pritvor. Kako nisu izvedeni nikakvi novi, kvaliteni dokazi, samim tim ponovo nema osnovane sumnje da je počinjeno krivično djelo, ali, nažalost, optužnica je takva kakva jeste potvrđena i premijer će morati u sudski proces.

Nismo se ranije oglašavali jer smo bili uvjereni, cjeneći dokaze, da do ovoga neće doći. Optužnica je neozbiljna. Tužilaštvo je ušlo nespremno u ovaj predmet. Pitanje je da li bi, da se ne radi o premijeru, do ovoga uopšte došlo. I da nije bilo pritisaka i najavljenog mediaplana.

Optužnicom je potvrđeno sve, pa i pranje para. Kako je to dokazano?

KAPO: Na ročištu, na kojem je odlučivano o prijedlogu za određivanje pritvora Tužilaštva prema tada osumnjičenom premijeru, gospodinu Novaliću, koji je zasigurno dobar poznavalac struke, kad je u pitanju ovo krivično djelo, premijer je zamolio Sud da im se obrati, pa im je skrenuo pažnju da je žalosno da mu Tužilaštvo stavlja na teret izvršenje tog krivičnog djela i da tužioci i nisu upoznati s njegovim obilježjima s obzirom da je poznato porijeklo novca i njegovo kretanje, dakle nema nezakonitih tokova novca, a posebno nije predočen dokaz na okolnosti koliko su zaista ti respiratori plaćeni kod proizvođača, odnosno prodavca, da bi se eventualno mogla utvrditi nečija zarada i u kojem iznosu. Po onome što sam vidio u medijima, u optužnici nema dokaza za pranje para, niti kolika je to materijalna šteta pričinjena.

Po informacijama koje su dolazile iz Tužilaštva BiH i koje su objavljivane u javnosti stvoren je utisak da je načinjena šteta od 10,5 miliona maraka. Kako to komentarišete?


KAPO: Koliko je meni poznato ovaj iznos od 10,5 miliona maraka je ukupan iznos isplaćen za respiratore, ali respiratori su kupljeni, a njihova tržišna vrijednost je u tom trenutku bila tolika. Nije isključeno da je kupac ostvario neku zaradu, ali ne enormno. Podsjećanja radi, isti respiratori koji su BiH donirani od Ujedinjenih Arapskih Emirata o čemu su mediji pisali, mislim da je bilo oko 40 komada, istovjetni su, od istog proizvođača, sa istim karakteristikama, i odmah su dati na upotrebu. Samo se šire neistine u javnosti da su ovi respiratori neupotrebljivi i nekvalitetni. Proizvođač je prodao 20.000 ovih respiratora koji se koriste širom svijeta. Potpuno se zanematuje činjenica da je pola nabavljenih respiratora raspoređeno po bolnicama. Kao što je javnosti pznato, ostatak respiratora nije dat na upotrebu, vjerovatno zato što to ne odgovara nekome iz politike.

Želim posebno istaći da je neshvatljivo da se potpuno zanemaruje jedna od najbitnijih okolnosti kad je u pitanju nabavka ovih respiratora, a to je da su nabavljani u specifično vrijeme i na specifičan način, kada je cijelu zemaljsku kuglu zahvatila pandemija COVID-19, kada nije bilo respiratora, i onda se svako dovijao na svoj način, kako je znao i umio. U takvoj situaciji se nije gledalo na cijenu, svako je koristio svoje veze, poznanstva s distributerima i posrednicima. Američki agenti su hodali s koferima para i praznili magacine medicinske opreme ne pitajući za cijenu.

Kojim dokazima raspolaže odbrana, šta vam je dostavljeno iz Tužilaštva?


KAPO: Žalosno je da mediji uporno, već nekoliko dana pišu i objavljuju, pa se čak održavaju i press konferencije pojedinaca, u pogledu ove optužnice sa tvrdnjama da je potvrđena, a da o tome odbrana uopšte nije obavještena.

Spominju se brojni dokazi, pa čak neki i analiziraju to u medijima, a da odbrani potvrđena optužnica ni nakon nekoliko dana uopšte nije dostavljena, a niti dokazi na kojima se zasniva, pa je to još jedan dokaz više o zloupotrebama u ovom predmetu, odnosno cjelokupnom postupku, o čemu će vjerovatno odlučivati i Ured glavne tužiteljice, kao i Ured disciplinskog tužioca VSTV-a, ali i drugi organi i službe koje se bave ovom problematikom i koje zanima rad sudova i tužilaštava. O svemu će svakako biti obaviješteni OHR, OSCE, Američka ambasada..., a zatražili smo i monitoring suđenja.



(Vijesti.ba)

Izdvajamo