0°C
Mostar 5°C
Tuzla 2°C
Banja Luka 2°C
Bihać 0°C

30.12.2020 / 15:06 Crna hronika - Tužiteljstvo BiH

Podignuta optužnica protiv Neđeljka Popovića za zločine u Mrkonjić Gradu

Podignuta optužnica protiv Neđeljka Popovića za zločine u Mrkonjić Gradu
Foto: Vijesti.ba

Tužitelj Posebnog odjela za ratne zločine Tužiteljstva BiH podigao je optužnicu protiv Neđeljka Popovića (1963.) iz Mrkonjić Grada, nastanjenog u Pančevu, državljanina Bosne i Hercegovine i R Srbije, koji se tereti za ratne zločine počinjene nad žrtvama bošnjačke i hrvatske nacionalnosti, 1992. godine.

Optuženi Popović se tereti da je za vrijeme rata i oružanog sukoba u BiH, u svojstvu načelnika SJB Mrkonjić Grad, kao nadređena osoba pripadnicima aktivnog i razervnog sastava milicije/policije SJB Mrkonjić Grad, postupao protivno odredbama Međunarodnog humanitarnog prava i Ženevskih konvencija o zaštiti civilnih osoba za vrijeme rata, saopćeno je iz Tužiteljstva BiH.

U optužnici se navodi, da je u junu 1992. godine, kada je u prostorijama SJB Mrkonjić Grad, kao i u prostorijama firme “Udarnik” u mjestu Bjelajce i prostorijama firme “Zadružna trgovina” u mjestu Podbrdo, nezakonito bio zatočen veći broj osoba, civila bošnjačke i hrvatske nacionalnosti, među kojima i malodobnih osoba i žena, optuženi dozvoljavao pripadnicima SJB, vojnicima i drugim osobama, ulazak u navedene prostorije, gdje su vršili teška premlaćivanja, zlostavljanja i mučenja zatočenika, nanošenje teških tjelesnih i duševnih ozlijeda sa trajnim posljedicama, mučenja na ponižavajuće načine i druga nečovječna djela.

Kako se u optužnici nadalje navodi, od posljedica višednevnog i ponovljenog mučenja i zlostavljanja, jedan zatočenik je preminuo, a većem broju zatočenika nanesena su trajne i teške ozlijede.

Optuženi se tereti da nije poduzeo nužne i razumne mjere da kao nadređena osoba spriječi počinitelje u počinjenju ubojstva i teškog zlostavljanja civila, te, iako je znao da su zločini počinjeni, nije ništa poduzeo da se počinitelji procesuiraju i kazne za počinjene zločine.

Optuženi Neđeljko Popović se tereti za krivično djelo - ratni zločin protiv civilnog stanovništva (član 173. KZBiH).

Navode optužbe Tužiteljstvo će dokazivati pozivanjem većeg broja svjedoka, među kojima i žrtava i oštećenih, te prilaganjem velikog broja materijalnih dokaza, navodi se u saopćenju. 

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje.



(Vijesti.ba)

Izdvajamo