2°C
Mostar 10°C
Tuzla 9°C
Banja Luka 6°C
Bihać 4°C

30.12.2020 / 15:02 BiH - Komentari

Promašaji Platforme i Hadžikadića u Mostaru

Promašaji Platforme i Hadžikadića u Mostaru

Prođoše ''historijski/povijesni'' izbori u Mostaru kojima su svi radovali jer dolaze nakon 12 godina apstinencije od posljednje konzumacije aktivnog i pasivnog biračkog prava na nivou grada. Svi politički akteri i građani se radovali sve do 19,00 sati uveče kada su zatvorena biračka mjesta.

 U roku od sat vremena pojedini akteri počeli su iskazivati nezadovoljstvo izbornom građom čega ne bi bilo da su im posmatrači dojavljivali rezultate kakve su priželjkivali ili očekivali. Dragan Čović bijaše ljut kao ris jer su ga obavijestili da će od 2 očekivana vijećnika na području Jug dobiti samo jednog, a da su mu Bošnjaci uzeli jednog.


Ovih dana malo ko da ne se ne žali na izborne krađe. Naravno nemamo namjeru abolirati moguće krađe i pogotovo neprincipijelne koalicione inženjeringe koji su evidentni. No, kaže se da je matematika ''majka'' svih nauka pa je pokušajmo konsultovati. Na 150 izbornih mjesta bilo je 1.700 i kusur promatrača,nikad više ino promatrača izbora i po okončanju glasanja CIK nas je obavijestio da nije bilo značajnijih povreda izbornog procesa.

Pet šest dana,koliko je valjda trebalo da se presaberu i shvate da su trendovi neumoljivi,oglasiše se pojedini akteri žaleći se na izborne krađe zbog kojih im nedostaje vijećnika u budućem Gradskom vijeću ili ih neće biti nikako. Zadnja dva tri dana u eteru su najglasniji Mirsad Hadžikadić i njegova mostarska organizacija. Platforma koja najbolje ne razumije Mostar i koja je odbila svaku mogućnost ulaska i u svjetonazorski bližu koaliciju ''BH Blok'' i želeći Bošnjacima(da, svi njihovi kandidati su Bošnjaci) pokazati snagu svojih pet opetovanih principa.

Njihov izbor samostalnoh nastupa svakako se mora respektovati i to je njihovo neotuđivo pravo. Ali,prije dvije noći Hadžikadić reće da su pokradeni i da su dva njihova vijećnika, jedan sa područja Jugoistok i drugi sa gradske liste onemogućeni da uđu u Gradsko Vijeće. Našeg analitičara ove izjave su ponukale da konsultuje izborne rezultate koje čitateljstvu predočavamo.
U izbornom području Jugoistok Platfoma je na današnji dan na svoj konto uknjižila 577 glasova i za osvajanje mandata u GV trebalo im je osvojiti dodatna 613 glasa,znači više no što su do sad osvojili. 

Na nivou izbornog područja Grad Mostar Platforma je osvojila 1.418 glasova i za preotimanje petog manadata HDZ morali su osvojiti dodatnih 675 glasova. Sama Platforma imala je 71 promatrača ,a na mjestima gdje nisu imali svoje promatrače za sebe i njih usluge su im pružili promatrači BH bloka. Koliko su ti promatrači uložili prigovora gradskoj izbornoj komisiji?

Da li je zaista moguće ukrasti toliko i toliko ošteti stranku novih ''vjetrova'',ipak je to za Riplijevu rubriku. Ni demanti njegovih promatrača iz Sarajeva i Tuzle koji javno svjedoče da na njihovim mjestima nije bilo krađe nije dovoljan argument da se prizna izborni debakl i priznaju brojne greške već je jednostavnije kriti se iza floskula. Biće prije da se greške Platforme kriju u činjenici u odustajanju ne malog broja njihovih kandidata od izbora, ''tanka'' lista, poruka Hadžikadića kojom je naljutio Mostarce koji više vole kafanu nego džamiju ali ne daju da im se dira Islamska zajednica i Reis efendija, što ne razumije Mostar i potrebu njegovih ljudi i još koje čega. Razum Mostaraca nije uputno vrijeđati. Pogotovo i činjenicu o kojoj se malo govori, da je samostalni izlazak Platforme, na izbore , mogao donjeti Draganu Ćoviću i pobjedu u Mostaru.

Ovo nije samo opomena i poziv Platformi za progres već svim izbornim akterima da javnost suočavaju sa činjenicima i istinom jer Mostaru brzo treba uspostava legalni vlasti ,a ne produženje nelegalne vlastitre personificirane u nelegalnom gradonačelniku Bešliću.

Platforma za progres među opetovanim principima ima poštenje i odgovornost pa bi bilo lijepo da se oni, ali svako i svi ostali se istinski drže tih principa. Budite strogi prema sebi da bismo vam vjerovali i podržavali vas kao onakve kakvim se volite predstavljate .


Sejo Salčinović

Izdvajamo