9°C
Mostar 11°C
Tuzla 15°C
Banja Luka 15°C
Bihać 10°C

29.12.2020 / 22:38 Politika - Zamjena za Inzka

Njemački medij: Merkel s Rusijom dogovorila imenovanje Schmidta

Njemački medij: Merkel s Rusijom dogovorila imenovanje Schmidta
Foto: Agencije - Vijesti.ba

Štampa na njemačkom jeziku ovih dana piše o tome hoće li Christian Schmidt biti novi visoki predstavnik u BiH.

Njemačka dnevna novina Die Tageszeitung (TAZ) piše da bi bivši njemački ministar poljoprivrede i političar CSU-a Christian Schmidt trebao postati visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH, te na taj način na toj poziciji zamijeniti Austrijanca Valentina Inzka.

Promjena osoblja, kako navodi TAZ, ukazuje na novu politiku međunarodne zajednice prema toj balkanskoj državi, prenose Vijesti.ba.

Iznad svega, Njemačka, nova američka administracija i Brisel žele osloboditi zemlju od njene ustavne i ekonomske bijede i uspostaviti put za njen prijem u EU.

- Prema navodima iz diplomatskih izvora, zemlju treba temeljito reformisati. Trenutni visoki predstavnik Inzko i njegov prethodnik Christian Schwarz-Schilling već su za to dali smjernice posljednjih mjeseci. Obojica smatraju da vladavina korumpiranih nacionalističkih političara mora biti ograničena u kratkom roku. Pravosudni sistem mora se temeljito reformisati, ratni zločini ne smiju se više veličati, navodi TAZ.

Dugoročno gledano, državni Ustav trebao bi biti dizajniran na osnovu evropskog zakona. Prema zahtjevima Berlina, Brisela i Washingtona, Christian Schmidt trebao bi na posao ići sa svježom energijom.

Ured visokog predstavnika formiran je Daytonskim mirovnim sporazumom prije 25 godina kako bi nadzirao provedbu sporazuma, koji je ujedno i Ustav zemlje. Visokog predstavnika imenuje i kontroliše Vijeće za provedbu mira (PIC), pojašnjava TAZ.

Rusija, koja je zastupljena i u PIC-u i u Vijeću sigurnosti UN-a, do sada je odbijala podržati instituciju visokog predstavnika - prije svega zbog obzira prema srpskim nacionalistima u Bosni i Hercegovini, koji ne žele da im se ograniči moć.

Izbor novog visokog predstavnika je onemogućen, a Austrijanac Inzko ostao je na dužnosti duže od 10 godina, naglašava TAZ, a prenose Vijesti.ba.

Međutim, u tom periodu imao je malu podršku međunarodne zajednice. Inzko nije mogao koristiti takozvane bonske ovlasti koje mu daju priliku da jednostavno smijeni političare koji "krše duh Daytonskog sporazuma".

No, u svom tekstu TAZ posebno naglašava da bi sada sve trebalo biti drugačije.

Prema informacijama iz diplomatskih krugova, kancelarka Angela Merkel uspjela je integrisati Rusiju u novu strategiju. Bilo bi nemoguće da Rusija da zeleno svjetlo Amerikancu, što je posebno željela bh. javnost u Sarajevu. Prema diplomatskim izvorima, Rusija bi mogla prihvatiti 63-godišnjeg političara CSU-a Christiana Schmidta.

Nakon što su desetine hiljada uglavnom mladih ljudi pobjegli u zapadnu Evropu jer više ne žele podnijeti socijalnu i ekonomsku stagnaciju, čini se da Brisel, SAD i Njemačka sada imaju ozbiljnu volju da pokrenu promjene u zemlji.

O Christianu Schmidtu, članu Bundestagovog Odbora za vanjske poslove, već se dugo raspravlja. Bivši ministar poljoprivrede ima kontakte s istočnom Evropom i Rusijom, a nekoliko je puta bio i u Bosni. Ali njega i dalje mora da izabere PIC, na proljeće, uz blagoslov Rusije, zaključuje svoj tekst TAZ.

Rauf Bajrović je na Twitteru povodom teksta ovog njemačkog medija, napisao da je TAZ potvrdio pisanje portala Istraga.ba da je Merkel postigla dogovor s Putinom o zamjeni Inzka.

- Njemačka očito želi da stvori novo stanje na terenu i da s Putinom pokuša spriječiti da Bajden, uz podršku Velike Britanije i Turske, pomogne da stvari u BiH krenu naprijed, komentar je Bajrovića.

 

(Vijesti.ba)

Izdvajamo