13°C
Mostar 15°C
Tuzla 18°C
Banja Luka 18°C
Bihać 14°C

29.12.2020 / 21:44 Svijet - Pronevjera novca

Rusija pokrenula krivični postupak protiv Navalnog

Rusija pokrenula krivični postupak protiv Navalnog

Ruski državni istražitelji saopštili su da je pokrenut krivični postupak protiv ruskog opozicionara Alekseja Navalnog.

Oni su rekli da je postupak pokrenut pod optužbom da je Navalni na lične potrebe potrošio novac koji je prikupio od naroda za organizacije u koje je uključen.

Navalni je pušten iz bolnice u Berlinu 20. septembra, nakon što je prije toga zbog lošeg zdravstvenog stanja hospitalizovan u bolnici u Omsku.

On tvrdi da je otrovan nervnim agensom "novičok" u avionu, a zapadne zemlje ocijenile su da je neko pokušao da ga ubije. Moskva je negirala umiješanost u incident, uz napomenu da nema dokaza da je otrovan.

Ruska Federalna zatvorska služba /FSIN/ dala je juče ultimatum ruskom opozicionaru da se odmah vrati iz Njemačke i da se danas javi nadležnim službama u Rusiji ili da bude suočen sa momentalnom zatvorskom kaznom u slučaju kasnijeg povratka.

Služba je danas optužila Navalnog da krši pravila o privremenom puštanju na slobodu u okviru zatvorske kazne koju služi od 2014. godine, kao i za izbjegavanje nadzora koji vrše ruski inspektori za kriminal.

Navalni služi uslovnu kaznu nakon što je osuđen na tri i po godine zatvora zbog kazne. Uslovna kazna ističe u srijedu, 30. decembra.

Ruski opozicionar tvrdi da je presuda ruskog suda politički motivisana.

Navalni je trebalo da se javi nadležnim službama danas do 9.00 časova.



(Vijesti.ba / RTRS)

Izdvajamo