7°C
Mostar 11°C
Tuzla 12°C
Banja Luka 13°C
Bihać 4°C

29.12.2020 / 19:17 Politika - Pisao strancima

Tužilaštvu BiH podnesena prijava protiv CIK-a, Čović najavio osporavanje izbora u Mostaru

Predsjednik HNS-a BiH Dragan Čović danas se ponovo obratio međunarodnim predstavnicima u BiH, saznaju Vijesti.ba.

Čović je pisao šefu Delegacije EU u BiH Johannu Sattleru, ambasadoru SAD Ericu Nelsonu, visokom predstavniku Valentinu Inzku i šefici misije OSCE-a Kathleen Kavalec.

On u pismu optužuje bošnjačke stranke i Centralnu izbornu komisiju za navodne neregularnosti na izborima u Mostaru, fiktivno prijavljivanje i druge nezakonitosti.

Čović ambasadore obavještava da je protiv predsjednika i članova CIK-a podnesena krivična prijava Tužilaštvu BiH.

Navodi da bi izbori sudski i politički mogli biti osporeni, te da bi se sve moglo vratiti u lošiju poziciju od one u kojoj su akteri bili prije početka pregovora.

U nastavku u cjelosti prenosimo Čovićevo pismo:

"Nastavno na našu prethodnu prepisku u vezi s uočenim neregularnostima i nepravilnostima na lokalnim izborima za Gradsko vijeće Grada Mostara, dopustite da vas upoznam s najnovijim informacijama o protuzakonitim aktivnostima u kojima, uz ranije naznačene bošnjačke političke subjekte, sudjeluju i članovi Središnjeg izbornog povjerenstva.

Cilj tih nezakonitosti, kako je i ranije naznačeno, je osvajanje dodatnih vijećničkih pozicija, odnosno ostvarivanje nelegalne i nelegitimne prednosti u Gradskom vijeću Grada Mostara.

Podsjećam, radi se o sljedećem:

- Fiktivno prijavljivanje birača bošnjačke nacionalnosti u gradskim područjima Jug, Jugozapad i Zapad s ciljem nezakonitog stjecanja mandata u područjima s većinskim hrvatskim pučanstvom fiktivnim promjenama prebivališta. Na taj način duboko je
kompromitiran izborni proces u Gradu Mostaru, a moguće su i nesagledive posljedice za medunacionalne odnose u smislu trajne kompromitacije svih dosadašnjih napora uloženih u revitalizaciju suživota dvaju konstitutivnih naroda;

- Time je grubo prekršen sporazum HDZ-a i SDA pretočen u izmjene izbornog zakona;

- Ako znamo kakve su pripreme prethodno obavljene kadrovskim promjenama u Središnjem izbornom povjerenstvu, s pravom sumnjamo na usmjerenost bošnjačkih političara na strategiju kako eliminirati hrvatski narod iz vlasti u ovom jedinom urbanom središtu BiH s relativnom hrvatskom većinom;

- Mostar je kao takav paradigma multikulturalnosti i multietničko središte BiH. Iz dubokih moralnih razloga nedopustivo je da doživi sudbinu Sarajeva, Tuzle, Zenice, Bihaća, Goražda i drugih sredina u kojima više gotovo da i nema hrvatskog naroda, a iz kojih je etnički „očišćen“ tijekom rata i u poraću raznim „suptilnim“ pritiscima i metodama obezvrjeđivanja, omalovažavanja i obespravljivanja;

- Ugrožena je mogućnost da se kroz pošten izborni proces izborimo za moderan europski grad, dobar i poželjan za svakog njegovog žitelja i gosta, ali i da na temelju uspješno realiziranih izbora radimo na širim projektima izgradnje države blagostanja i međunacionalnog povjerenja;

- Također, podsjećamo i na ulogu Središnjeg izbornog povjerenstva BiH u prvom ciklusu lokalnih izbora, održanih 15. studenog 2020. godine, kada je naprasno obustavilo brojanje dijela glasova poslanih poštom, čime je počinjena najbrutalnija izborna manipulacija i onemogućeno da hrvatski kandidat postane načelnik Uskoplja.

Temeljem dodatnih saznanja koja su samo potkrijepila od ranije poznate sumnje, koje sam prethodno već podijelio s vama, ovim putem vas obavještavam da je danas službeno podnesena kaznena prijava Tužiteljstvu BiH protiv predsjednika i članova Središnjeg izbornog povjerenstva BiH zbog osnovane sumnje da su počinili kazneno djelo zlouporabe položaja i nesavjesnog rada u službi. Postoji mnogo elemenata nezakonitih i institucionalno neprihvatljivih radnji koje im se stavljaju na teret, od kojih su vam mnoge već predočene u prethodnoj prepisci.

Konkretno, ispod navedeni elementi predstavljaju osnovu za podnošenje kaznene prijave Tužiteljstvu BiH protiv Središnjeg izbornog povjerenstva BiH. Ti elementi obuhvaćaju kronologiju prethodnih „propusta“ na koje smo blagovremeno upozoravali, a koji su evidentno poslužili kao priprema terena za organizirano, plansko i koordinirano otuđenje vijećničkih pozicija u većinski hrvatskim izbornim područjima u korist probošnjačkih stranaka.

Ukratko, umjesto da zajedno proslavimo dan mostarskih izbora kao praznik demokracije, svjedočili smo nedopustivim zloporabama i besprizornoj kradi, tj. udruženom kriminalnom djelovanju državne institucije Središnjeg izbornog povjerenstva i bošnjačkih političkih subjekata koji su svojevremeno u tu instituciju instalirali svoje stranačke poslušnike, čime je stvorena nelegalna situacija. Na to smo upozoravali cjelokupnu javnost, uključujući i vas.

Osim toga:

- Jasno smo ukazali na izbor članova Središnjeg izbornog povjerenstva BiH suprotno zakonu, kriterijima i u funkciji politike koja ih imenuje;

- Izdvajanje izbora za Grad Mostar u odnosu na ostale lokalne izbore suprotno potpisanim sporazumima.

- Svjesno namještanje izbornog procesa u predbožićno i božićno vrijeme;

- Svjesno omogućavanje kompromitiranja izbornog procesa, pri kraju izbornog dana i nakon zatvaranja glasačkih mjesta;

- Svjesno omogućavanje fiktivnih promjena prebivališta za stotine stanovnika Mostara k izbornim područjima s hrvatskom većinom;

- Organizirano omogućavanje utjecaja na izborni rezultat u tri izborna područja s hrvatskom većinom: JUG, JUGOZAPAD, ZAPAD;

- Organizirano špekuliranje s kvalitetom glasačkih listića;

- Organizirano izbjegavanje/omogućavanje glasovanja kroz mobilne timove i COVID- timove;

- Izbjegavanje objavljivanja izbornog rezultata po političkim subjektima / stranaka u izbornoj noći.

Ne trebam posebno naglašavati koliko je opasno i drsko u gradu koji je primjer postkonflitkne lokalne sredine koja zahtijeva uvijek brižan i delikatan pristup, balans i ravnotežu poduzimati takve radnje koje destabiliziraju odnose i unose nemir između Hrvata i Bošnjaka.

Uzimajući u obzir sve navedeno, već sada su izbori duboko kompromitirani na način da pobrojane nepravilnosti i nezakonitosti, koje će sasvim sigurno biti predmet sudskog postupka, nije moguće korigirati upornim prebrojavanjem glasova. Zbog obilnog dokaznog materijala koji potkrepljuje navedene indicije za očekivati je očitovanje Tužiteljstva i Suda o zavjereničkom karakteru djelovanja Središnjeg izbornog povjerenstva u sprezi s bošnjačkim političkim subjektima, primarno u smislu planskog fiktivnog prijavljivanja birača bošnjačke nacionalnosti u većinskim hrvatskim područjima te suučesništva u pratećim zavjereničkim malverzacijama kojima su izravno favorizirani bošnjački politički subjekti.

Zbog svega toga suočeni smo s realnim rizikom da rezultati provedenih izbora, koji su epilog udruženog manipulativno-kriminalnog djelovanja u koje je uključena i institucija Središnjeg izbornog povjerenstva u aktualnom sastavu, budu sudski i politički osporeni. Takvo što nas zasigurno vraća na početak procesa, ali u daleko lošiju poziciju od one u kojoj smo bili uoči pregovora, što, duboko sam uvjeren, nitko od nas ne želi.

Pozivamo vas da pomno pratite razvoj situacije kako bismo pravnim sredstvima kroz nadležne institucije BiH ispravili nepravdu i spriječili daljnju zlouporabu izbornog procesa u Gradu Mostaru."

 

(Vijesti.ba)

Izdvajamo