0°C
Mostar 6°C
Tuzla 4°C
Banja Luka 4°C
Bihać 2°C

28.12.2020 / 10:22 Politika - Njemačka

Schütz: BiH zaostala u procesu približavanja EU

Schütz: BiH zaostala u procesu približavanja EU

25 godina nakon Daytona u osnovi donosimo pozitivan zaključak, jer smo također postigli 25 godina stabilnosti.

Kaže ovo u intervjuu za Deutsche Welle Susanne Schütz, povjerenica za jugoistočnu Europu u njemačkom ministarstvu vanjskih poslova.

- Istodobno, vidimo da je Bosna i Hercegovina još uvijek daleko zaostala u svom procesu približavanja EU-u. Ipak, postignut je i važan napredak u približavanju EU-u. Uz podršku EU-a, sada je zadatak provesti plan od 14 točaka. Visoki predstavnik također čini sve kako bi osigura da zemlja ide naprijed. Želimo biti više uključeni kako bismo stvorili novu dinamiku, kaže ona.

Dodaje da je u godini koja se bližila kraju bilo važno da zapadni Balkan imamo na vrhu agende EU-a i da "naše politike pokažu da je za nas integracija zapadnog Balkana u EU strateški cilj".

- I u sljedećoj godini ćemo aktivno nastaviti voditi takvu politiku, čak i ako više ne budemo predsjednici Vijeća EU-a. Za narednu godinu Njemačka je preuzela predsjedavanje Berlinskog procesa, koji je 2014. godine uspostavljen sa zapadnim Balkanom i to na njemačku inicijativu i nekim partnerima iz EU-a. Mi ćemo se nadovezati na važne odluke posljednjeg samita Berlinskog procesa u Sofiji koji je uspješno uspostavio zajedničko regionalno tržište što je podržalo svih šest zemalja zapadnog Balkana i odlučio postaviti sebi „Zelenu agendu“, kaže Schütz.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo