563°C
Mostar 580°C
Tuzla 578°C
Banja Luka 578°C
Bihać 570°C

18.12.2020 / 17:00 Politika - Lokalni izbori

CIK: Sve spremno za izbore u Mostaru, 1.717 posmatrača

Želim pozvati sve sudionike u izbornom procesu da izbore u Mostaru, u nedjelju, 20. prosinca, provedemo u fer, poštenom i demokratskom ozračju, a biračima poručujem da izađu i glasuju...

... jer to je dan kad oni donose odluke i izbori su njihovo pravo, istaknuo je u petak u Mostaru predsjednik Središnjeg izbornog povjerenstva (SIP) Bosne i Hercegovine Željko Bakalar.

- Građani Mostara zadnji put su svoju vlast, odnosno vijećnike u Gradsko vijeće Grada Mostara birali prije 12 godina. Nažalost to pravo im je bilo uskraćeno na lokalnim izborima održanim u BiH 2012., odnosno 2016. godine, iz svima dobro poznatog razloga. Nakon što su se stekli zakonski uvjeti, SIP BiH je 23. srpnja ove godine raspisao izbore za Gradsko vijeće (GV) Grada Mostara za nedjelju, 20. prosinca. Neposredni izbori raspisani su za izbor 35 vijećnika u GV Mostara, koji se biraju u gradskoj izbornoj jedinici koja obuhvaća cijelo područje Mostara i šest izbornih jedinica gradskih područja iz kojih se biraju 22 vijećnika, što znači da će svaki birač dobiti po dva glasačka listića - kazao je Bakalar.

Dodao je kako se iz Gradske izborne jedinice bira 13 vijećnika.

- U Gradskom vijeću bit će zastupljeno najmanje četiri vijećnika iz svakog konstitutivnog naroda i najmanje jedan vijećnik iz reda ostalih. Izborna jedinica gradskog područja 1 (Sjever) bira dva gradska vijećnika, Izborna jedinica gradskog područja 2 (Stari grad) bira pet gradskih vijećnika, Izborna jedinica gradskog područja 3 (Jugoistok) i gradskog područja 4 (Jug) biraju po dva gradska vijećnika, Izborna jedinica gradskog područja 5 (Jugozapad) bira sedam gradskih vijećnika i Izborna jedinica gradskog područja 6 (Zapad) bira četiri gradska vijećnika. Ni jedan od konstitutivnih naroda, niti iz grupe ostalih, ne mogu imati više od 15 svojih predstavnik u GV Grada Mostara - kazao je Bakalar.

Na glasačkim listićima naći će se, kako kaže, ukupno 370 kandidata.

- Riječ je o 31 političkom subjektu, od čega 22 političke stranke, četiri neovisna kandidata, četiri koalicije i jedna lista neovisnih kandidata. Središnji birački popis za izbore u Mostaru zaključen je 11. studenoga i u njega je upisano 100.864 birača, od čega 96.797 birača koji glasuju na redovitim biračkim mjestima, 48 birača za glasovanje u odsutnosti, 34 za glasovanje osobno i 3.985 birača za glasovanje putem pošte - naveo je predsjednik SIP-a BiH.

Naglasio je kako će se glasovati na 150 redovitih biračkih mjesta te 16 biračkih mjesta u odsustvu.

- Biračka mjesta u odsustvu nalaze se u Velikoj Kladuši, Banjoj Luci, Tuzli, Jajcu, Žepču, Zenici, Olovu, Bugojnu, Širokom Brijegu, Jablanici, Nevesinju, Gacku, Čapljini, Bileći i Trebinju. Također, Gradsko izborno povjerenstvo Mostar odredilo je ukupno 16 redovitih mobilnih timova putem kojih će glasovati 873 birača, te planira odrediti dodatnih devet posebnih mobilnih timova putem kojih će glasovati birači koji na dan izbora budu u samoizolaciji. Po neslužbenim informacijama, do sada su Gradskom izbornom povjerenstvu Mostar upućena 184 zahtjeva za glasovanje putem posebnih mobilnih covid timova - kazao je Bakalar.

Istaknuo je kako je za promatranje izbora u Mostaru akreditirano ukupno 1.717 promatrača.

- SIP BiH za promatranje izbora u Mostaru akreditirao je ukupno 361 promatrača dok je Gradsko izborno povjerenstvo Mostara akreditiralo 1.356 promatrača iz 21 političkog subjekta - kazao je Bakalar.

Naveo je također kako se biračka mjesta otvaraju u nedjelju, 20. prosinca, u 7 sati ujutro, a zatvaraju u 19 sati, kao i da u subotu, 19. prosinca, od 7 sati počinje izborna šutnja koja će trajati do zatvaranja biračkih mjesta.

Predsjednik Gradske izborne komisije Mostar Hilmo Đidelija kazao je kako je predizborna kampanja bila izuzetno demokratska te kako je protekla u skladu s važećim propisima.

- Lokalna izborna komisija nije imala niti jedan prigovor, a ni ja nemam nikakvih saznanja da se dogodilo bilo kakvo ozbiljnije kršenje te predizborne kampanje. Nadam se da će i izborni dani proteći u tom duhu i da ćemo mi Mostarci pokazati svoj demokratski karakter i da ćemo izabrati onakvu vlast kakva nam treba i koja će nas voditi u naredne četiri godine - istaknuo je Đidelija.



Izbore u Mostaru nadgleda 1.717 posmatrača

Lokalni izbori 2020. godine za Gradsko vijeće Grada Mostara održavaju se  u nedjelju, 20.12.2020. godine. Izbori se održavaju u uslovima epidemije Covid-19. Poštivanje propisanih epidemioloških mjera ne smije biti smetnja za zakonito odvijanje izbornog procesa.

Biračka mjesta su otvorena od 07:00 do 19:00 sati. Uz pokazivanje jednog od važećih bh identifikacionih dokumenata (lična karta, vozačka dozvola, pasoš) na biračkom mjestu birač dobija kombinaciju glasačkih listića koja mu pripada i ostvaruje pravo na glasanje. Tajnost glasanja je osigurana na biračkom mjestu.

Lokaciju svog biračkog mjesta birači mogu provjeriti ako posjete web stranicu CIK BiH www.izbori.ba i otvore link „Da li ste registrirani“, zatim da u prazna polja upišu tražene podatke (ime, prezime i JMB). Drugi način provjere je putem slanja SMS poruke na broj 091 12 12 12, poruka treba da sadrži samo JMB, slanje poruke košta 0,10KM+PDV.

Na izborima se bira 35 vijećnika u Gradsko vijeće Grada Mostara i to  u gradskoj izbornoj jedinici koja obuhvata cijelo područje grada se bira 13 vijećnika i u 6 izbornih jedinica gradskog područja se biraju preostala 22 vijećnika.  To znači da će svaki birač dobiti po dva glasačka listića.

Na glasačkim listićima se nalazi 31 politički subjekt od čega: 22 političke stranke, 4 neovisna kandidata, 4 koalicije i jedna (1)  lista neovisnih kandidata odnosno ukupno 370 kandidata.

Centralni birački spisak za Lokalne izbore u Gradu Mostaru je zaključen dana, 11.11.2020. godine sa stanjem na dan, 05.11.2020. godine u 24:00 sata  i u isti je uspisano 100.864 birača od čega: 96.797 birača koji glasaju na redovnim biračkim mjestima, 48 birača za glasanje u odsustvu, 34 za glasanje lično za općinu iz 1991. godine, i 3.985 birača za glasanje putem pošte.

Glasaće se na 150 redovnih biračkih mjesta, 16 biračkih mjesta u odsustvu, na jednom biračkom mjestu za glasanje na nepotvrđenim glasačkim listićima a formirano je i 20 redovnih mobilnih timova. Posebne COVID-19 mobilne timove do dana izbora imenuje Gradska izborna komisija Mostar i njihov broj zavisi od broja odobrenih zahtjeva za glasanje putem takvih mobilnih timova.

Centralna izborna komisija BiH je za posmatranje izbora u Gradu Mostaru akreditirala ukupno 361 posmatrača (5 posmatrača političkih subjekata za posmatranje GCB i CIK BiH; 302 posmatrača udruženja građana; 54 međunarodna posmatrača) a Gradska izborna komisija Mostara je akreditirala 1.356 posmatrača političkih subjekata.

Izbore u Mostaru nadgleda ukupno 1.717 posmatrača.

U subotu, 19.12.2020. godine u 07:00 sati počinje izborna šutnja i traje do zatvaranja biračkih mjesta, odnosno do 19:00 sati u nedjelju, 20.12.2020. godine.

U tom periodu  političkim subjektima zabranjeno je učestvovanje u javnim političkim aktivnostima, a zabranjeno je i medijsko izvještavanje o bilo kakvoj aktivnosti koja se odnosi na političku i izbornu kampanju.


(Vijesti.ba / FENA)



Izdvajamo