6°C
Mostar 10°C
Tuzla 9°C
Banja Luka 10°C
Bihać 10°C

16.12.2020 / 13:19 BiH - Potpisani ugovori

BH Pošta donirala 500.000 KM za 199 projekata u BiH

Javno preduzeće  BH Pošta doniralo je ukupno 110.000 KM za tri institucije – Memorijalni centar Srebrenica - Potočari, Zemaljski muzej BiH i JU Bolnica Travnik.

Generalni direktor preduzeća BH Pošta Mirsad Mujić  danas je u Generalnoj direkciji u Sarajevu potpisao ugovore o dodjeli donacija sa predsjednikom UO MC Srebrenica-Potočari Šefketom Hafizovićem i direktorom Zemaljskog muzeja BiH Mirsadom Sijarićem, dok će ugovor sa Bolnicom Travnik biti potpisan naknadno.  

Ovo je samo jedan primjer u kome se, kako je kazao direktor Mujić, pokazuje društvena odgovornost BH Pošte.  

- Podržali smo 199 projekata na javni poziv gdje smo dodjelili petsto hiljada KM i to činimo tradicionalno podržavajući projekte iz oblasti nauke, kulture, sporta, zdravstva, socijalnih davanja i humanitarnih aktivnosti – istakao je Mujić.      

Hafizović je izražavajući zahvalnost kazao da ovaj ugovor u vrijednosti od 50.000 KM za MC Srebrenica-Potočari predstavlja investiciju umjesto donacije.

-Ta sredstva će biti realizirana za projekt koji se odnosi na elitocid, odnosno organizovano ubijanje imama u regiji Srebrenica. Kada se jedan narod želi biološki uništiti onda se najprije krene na ubijanje vodstva i obrazovanih ljudi, a to su bili imami u području Srebrenice, Bratunca, Vlasenice, Zvornika itd. - kazao je  Hafizović.

Zemaljski muzej se, kako je kazao direktor Mirsad Sijarić, obratio BH Pošti sa konkretnom molbom za podršku projektu koji pokušavaju realizirati već pet godina.

- BH Pošta je prva kompanija u BiH iz javnog i privatnog sektora  koja se odazvala na tu molbu i iskreno smo zahvalni na donaciji od 50.000 KM. Ovo nije prvi put da BH Pošta podržava rad Zemaljskog muzeja. Konkretno, radi se o projketu rekonstrukcije velikog, istočnog paviljona u kojem je smještena stalna postavka 'BiH u praistorijsko doba' koji ćemo zahvaljujući ovoj donaciji, nadam se, vrlo brzo otvoriti u narednih par mjeseci, prvi put nakon 1992. godine – kazao je Sijarić podsjećajući na tešku situaciju u kojoj se nalazi ova, jedna od najstarijih kulturnih ustanova BiH i njeni uposlenici.  

Potpisivanju ugovora prisustvovao je i generalni direktor Memorijalnog centra Srebrenica-Potočari Emir Suljagić.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo