6°C
Mostar 11°C
Tuzla 10°C
Banja Luka 10°C
Bihać 8°C

15.12.2020 / 17:41 Regija - Herceg Novi

Otkrivene spomen ploče Zuki Džumhuru i Tvrtku I Kotromaniću

Otkrivene spomen ploče Zuki Džumhuru i Tvrtku I Kotromaniću
Foto: Agencije / Vijesti.ba
Predsjednik Opštine Herceg Novi, Stevan Katić i ambasador BIH u Crnoj Gori Branimir Jukić danas su u prisustvu predstavnika lokalne uprave otkrili spomen ploču posvećenu putopiscu, slikaru i karikaturisti Zulfikaru Zuku Džumhuru i obnovljenu ...

... spomen ploču osnivaču grada Tvrtku I Kotromaniću.

Autori ploče Zuku Džumhuru su vajar Nikola Nikša Kosiću i arhitekta Srđan Marlović. Obnovljena ploča Tvrtku I teška je oko 300 kg, a njena izrada trajala je godinu i po.

Otkrivajući ploču Zuku Džumhuru u blizini bivšeg bifea Hercegovina, mjesta na kojem je Zuko provodio najviše vremena, ambasador Jukić izrazio je zahvalnost inicijatorima peticije za postavljanje ploče, 14-orici novskih stvaralaca, kao i građanima Herceg Novog koji su uvijek pokazivali širinu:

„Zuko je po rođenju Koničanin, po opredjeljenju Novljanin, ali i građanin svijeta. Nije to dokazao samo svojim karikaturama i hodoljubljima, putopisima već i samim mentalitetom i načinom na koji je prikazivao život i vrijednostima koje je zastupao. Drago mi je da Novi dijeli te vrijednosti. Zuko je čovjek koji spaja, jedna regiona pojava i drago mi je da u ovim vremenima obraćamo pažnju na stvari koje nas spajaju“, kazao je ambasador Jukić.

Predsjednik Opštine Herceg Novi, Stevan Katić, istakao je da se ploča otkriva na stogodišnjicu rođenja svestranog umjetnika, što poručuje da su Zuko i Herceg Novi jedno drugome pripadali.

„Majstor crtačkog prikazivanja i pismenog kazivanja, učenjak i boem, hodoljubac i građanin cijelog svijeta živio je u Herceg Novom 20 godina i iz njega se prije tri decenije preselio u legendu. Tokom tih godina, upravo na ovom mjestu, u kafani Hercegovina, Novljani su svakog dana pozdravljali sugrađanina sa gustom bradom, grubim glasom i nevjerovatnim darom za pripovijedanje. Baš u Novom susrelo se sve ono za čime je tragao ovaj svestrani umjetnik i osvjedočeni hedonista – inspirativni predjeli, raznoliki ukusi i ljudi različitih pogleda na svijet, koji cijene besjedu“, naveo je Katić.

Ističući značaj koji je Džumhur imao za Herceg Novi, Katić je dodao da zahvaljujući ovom umjetniku živog duha i neponovljivog pripovjedačkog talenta, ostali su zapisi koji su slika prošlosti, ali i duše našeg grada koju je Zuko prepoznao:

„Podsjetiću na jedan detalj iz Zukovog života. Prilikom otkrivanja spomen obilježja Aleksi Šantiću na Belavisti, Džumhur je kazao da je divno što će građane i njihove goste, bar nekada kada šetaju, predvoditi pjesnici. Od danas, i sam Zuko je među njima, sa kojima je drugovao: Andrićem, Kostićem, Ćopićem, Raičkovićem, Lalićem. Duh legende jugoslovenske umjetnosti, njegovi crteži i riječi živjeće među nama u vječnom novskom kamenu i svakoga dana nas podsjećati na jedno više osjećanje života i svijeta. Hvala Zuku što je u naš grad došao na nekoliko dana, a ostao dvije decenije. Hvala mu na tituli ”Herceg među gradovima”, poručio je Katić.

Potom su ambasador Jukić i predsjednik Opštine Katić otkrili obnovljenu ploču osnivaču grada, Tvrtku I Kotromaniću u prolazu ispod gradske Tore, koja je oštećena u padu prije dvije godine.

Katić i Jukić: Nastavljamo saradnju

Odgovarajući na pitanja novinara, Katić je istakao da Herceg Novi sa brojnim gradovima BiH ima potpisane sporazume o prijateljstvu, podsjećajući da je prošle godine potpisan posljednji sporazum sa Istočnim Sarajevom:

„Nastavljamo dalje tu saradnju u brojnim međunardonim projektima i svemu što je interes i Herceg Novog i gradova iz BiH sa kojima sarađujemo. Takođe nam je drago da ove godine iako je sezona loša, turisti koji su uglavnom dolazili bili su iz BiH i tu je ostvaren kontinuirani nastavak dolazaka turista iz BiH, kao tradicionalnih gostiju Herceg Novog“, kazao je Katić.

Uskoro se, kako je rekao, očekuje otvaranje graničnog prelaza na Sitnici sa BiH, što je jedan od 4 prelaza koji bi sa BiH trebalo da budu otvoreni.

Ambasador Jukić je nakon otkrivanja obnovljene ploče osnivaču grada, poručio da Herceg Novi može biti primjer na koji način lokalna uprava može ostvariti saradnju sa pobratimskim gradovima:

„Može biti primjer za obje države i kad je riječ o lokalnim zajednicama u BiH ali i Crnoj Gori. Herceg Novi je tradicionalna destinacija za državljanje BiH i drago mi je da uprkos koroni i pošasti koja nas je sve pogodila, da su turisti iz BiH uspjeli održati tradiciju, ne u toliko masovnim brojevima kao ranije, ali su održali tu vatru turizma. Novi je brend, turističko ime u BiH, zbog ogromne kulturne ponude, zbog pisaca i umjetnika iz BiH čije ja destinacija bio Novi. Mogu samo podržati inicijative koje radi lokalna zajednica i poželjeti im sreću, jer odrađuju dosta posla za obje države“, istakao je Jukić.

Odgovarajući na pitanja novinara da li je dogovrena neka tješnja saradnja između Novog i Konjica, da se Praznik mimoze na svom proputovanju ponovo vrati u Konjic na tradicionalni Zukov pasulj, Jukić je kazao da je Zuko osoba koja povezuje Novi i Konjic:

„U Konjicu je prije nekoliko godina otvorena rodna kuća Zukova, danas smo otvorili ploču, pa to može biti zalog da se te dvije lokalne zajednice što više povežu. Svi smo prirodno dio jednog regiona, jedne turističke destinacije, jer u principu „prodaje“ se južni Jadran i njegovo zaleđe. Jer turisti koji dolaze u Boku idu i u Hrvatsku i BiH, Mostar, Trebinje“, naveo je Jukić.

Kad je riječ o ukidanju putarine na relaciji Meljine Petijevići, Jukić je kazao da je informisan o narednim koracima lokalne uprave.

Današnju svečanost oplemenila je profesorica Muzičke škole Ivana Petković na flauti, kao i gradska muzika i mažoretke i KUD Ilija Kišić, piše Radiojadran.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo