15°C
Mostar 19°C
Tuzla 13°C
Banja Luka 18°C
Bihać 16°C

13.12.2020 / 20:00 Politika - Kandidatkinja PMP-a

Đuliman: Najvažnije je da će Mostar ponovo imati GV i gradonačelnika

Đuliman: Najvažnije je da će Mostar ponovo imati GV i gradonačelnika
Foto: Vijesti.ba

Koliko je stanje zaista loše, zapravo niko još i ne zna, jer je posljednja revizija Akcionog plana reforme javne uprave BiH pokazala da u Gradu Mostaru nisu ostvareni nikakvi rezultati i zaključak je da se i pored izuzetne finansijske apanaže nismo pomakli s mrtve tačke.

Poručuje ovo Adonisa Đuliman, nestranački kandidat na listi Prve mostarske partije. Na izborima u Mostaru kandidatkinja je u izbornoj jedinici Stari grad.

Ima 53 godine i, kako kaže, njena adresa od rođenja do danas je nepromijenjena - Donja Mahala, Mostar.

- Moju profesionalnu karijeru obilježila je advokatura, kroz dugi niz godina. Takav izbor posla omogućio mi je da sačuvam poslovnu slobodu, što je neprocjenjivo i svim mladim ljudima preporučujem da ništa u životu ne pretpostave svojoj slobodi, bez obzira pred kakvim se izazovima nađu. Imam ogromno iskustvo u radu sa mladima, stečeno kroz bogat društveni život, višegodišnje iskustvo u humanitarnom radu, i možda ću se najbolje opisati ako jednostavno pozdravim svu moju raju iz RKUD ''Abrašević'' Mostar, Atletskog kluba ''Velež'' Mostar, Univerzitetskog Košarkaškog kluba ''Student'' Mostar, PSD ''Prenj'' Mostar, NVO ''Terre des hommes'', a posebno članove mog Odreda izviđača ''Gojko Vuković'' Mostar -''Stari Grad'' Mostar. Eto, to sam u najkraćem ja, kaže Adonisa Đuliman i dodaje:

- Ovaj put biramo gradske vijećnike koji su prema Statutu Grada Mostara potpuno nezavisni u svom radu - znači biramo konkretne osobe, a meni je Prva mostarska partija ukazala izuzetnu čast i povjerenje da ih predstavljam  na ovim izborima. Svi članovi PMP, a isto tako i ja pojam lične slobode doživljavamo i njegujemo na uzvišen način, tako da biti nestranački kandidat na listi jedne takve partije zapravo nije ništa neobično.

Na pitanje kako gleda na izborni proces, ona navodi:

- Stanje na terenu pokazuje da su građani u velikom broju neupućeni u sam izborni proces, u izborna pravila, pa je potrebno hitno preduzeti mjere u smislu političkog obrazovanja građana, a što je jedna od osnovnih smjernica Prve mostarske partije. Pozivam i sve ostale koji se bave afirmacijom ovih prava da se konkretno uključe, jer se radi o osnovnom ljudskom pravu, Pravu na slobodu, sada konkretno na slobodu izbora, naročito kod činjenice da smo u ovom procesu godinama bili neslobodni, određeni u svakom smislu tuđom voljom. Ovo samovlašće koje se desilo u Mostaru, nažalost prešutno podržano i od strane Međunarodne zajednice i Visokog predstavnika, i to u najgorem, još uvijek postratnom periodu za Mostar, nikada više ne smije da se desi, ni pod kakvim uslovima.

Dodaje da se bira 35 vijećnika u Gradsko Vijeće.

- Glasamo prema gradskim područjima kojima teritorijalno pripadamo, a gradonačelnika neće izabrati direktno glasači, već vijećnici koje prethodno izaberemo u Gradsko Vijeće, radi čega je izbor vijećnika neobično važan u Gradu Mostaru. Moja osnovna zamjerka ovom izbornom procesu je njegova komplikovanost, princip teritorijalne pripadnosti vijećnika u odnosu na izbornu jedinicu, a naročito oduzimanje prava građanima da gradonačelnika biraju direktno. Pa molim Vas, u Mostaru se prije prvog svjetskog rata liberalnije glasalo. U vrijeme austro-ugarske uprave, vijećnici – tadašnji narodni odbornici, birani su iz reda naprednih, uglednih građana, nisu mogli odbiti da rade taj posao i radili su besplatno.  Danas, kroz političke angažmane pojedinci zapravo traže zaposlenje, prethodno su potpuno neostvareni, bez bilo kakvih rezultata iza sebe, kamoli značajnih – takva praksa mora hitno prestati, kaže Đuliman.

Govoreći o procesu revizije Gradske uprave, ona navodi da "koliko je stanje zaista loše, zapravo niko još i ne zna, jer je posljednja revizija Akcionog plana reforme javne uprave BiH pokazala da u Gradu Mostaru nisu ostvareni nikakvi rezultati i zaključak je da se i pored izuzetne finansijske apanaže nismo pomakli s mrtve tačke".

- Sama činjenica da je nelegalni gradonačelnik godinama donosio odluke, pa čak i one koje gradonačelniku apsolutno nisu u nadležnosti, svi pravni poslovi koje je gospodin Ljubo Bešlić zaključio kao običan građanin, a ne kao gradonačelnik,  dokumenti koje je potpisao nakon što mu je istekao mandat pravno su nevaljani, i sigurno će biti jako teško sanirati pravne posljedice koje su time nastale. Ali, bez toga ne možemo dalje, navodi Đuliman i dodaje:

- Mnogobrojne krivične prijave građana, predstavke podnesene Ombudsmenu za ljudska prava, izraženi nepotizam i korupcija – ovi užasi postali su svakodnevnica. Nema ništa hitnije od iskorjenjivanja ovakvog ponašanja, jer društvo ne može ni ''da diše'' ako nije slobodno, a kamoli da se razvija. Ponovo naglašavam da je slobodan pojedinac početna premisa, jer bilo kakav razvoj demokratije nastaje na toj bazi. Slobodni građani i slobodan Mostar, to je osnovni cilj demokratskog procesa koji tek treba da se razvije. Prvi i najteži korak je povratiti međusobno povjerenje građana. Ako svi zajedno i iskreno budemo učestvovali u stvarnoj izgradnji mira i  vraćanju međusobnog povjerenja građana,  niko više neće moći zaustaviti brz i evropski razvoj Mostara. Ljudi moji, Mostar može doživjeti neviđeni razvoj, svijet nas želi podržati, ali ne može dok ne napravimo stabilnu političku platformu, a nje nema i ne može biti sve dok ne prestanemo sa podjelama, bilo koje vrste, a naročito političkim. Ako nam to svima ne bude zajednički cilj, bićemo ostavljeni u ovom jadu, sve većem siromaštvu, nesigurnoasti i svim drugim pošastima razorenog društva. Zato je moj prijedlog da se odmah krene sa raščišćavanjem stvari, pri čemu na sam vrh prioriteta stavljam reviziju uprave u Gradu Mostaru.

Na kraju je uputila poziv građanima.

- Drage Mostarke i Mostarci, šaljem vam pobjedničku, slavljeničku poruku, jer Mostar je već pobijedio. Rezultat ovih izbora već se zna – Mostar će ponovo imati Gradsko Vijeće i Gradonačelnika. Ko će biti vijećnici, a ko Gradonačenik, jeste važno, ali ne koliko činjenica da ponovo imamo pravo da biramo i budemo birani. Moja izborna poruka je birajte one za koje ste sigurni da iskreno vole Mostar, koji ga nikad neće izdati i prodati – i nećete pogriješiti.
Čestitam sve predstojeće praznike onima  koji ih slave i obilježavaju i nadam se da ćemo ih u budućnosti slaviti zajednički, onako veselo i iskreno kako to pravi Mostarci jedino i znaju. Sretno nam svima, navela je Adonisa Đuliman.


(Vijesti.ba)


Izdvajamo