8°C
Mostar 11°C
Tuzla 14°C
Banja Luka 14°C
Bihać 11°C

13.12.2020 / 14:40 Obrazovanje - Učestvovalo 40 ekipa

Četiri ekipe STEM akademije osvojile prva mjesta na nacionalnom takmičenju

Četiri ekipe STEM akademije osvojile prva mjesta na nacionalnom takmičenju
Foto: FENA - Vijesti.ba

Prvo Nacionalno takmičenje Svjetske Robotske Olimpijade u BiH održano je 12. decembra 2020. putem ZOOM On-line platforme u organizacuji School and School.

Na Olimpijadi je učestvovalo oko 40 ekipa iz cijele BiH raspoređenih u tri kategorije: WeDo, uzrasta  od 8 do 10 godina, Elementary  od 10 do 12 godina  i Junior od 13 do 15 godina.

STEM akademija iz Tuzle učestvovala je sa četiri ekipe u kategorijama Elementary i Junior, a u obje kategorije ekipe ove škole su osvojile prvo i drugo mjesto. Djeca su programirala LEGO EV3 robote na zadanu temu i po projektu iznenađenja.

Tim STEM pire koji su sačinjavali Selma Mujačić i Adi Bojić, osvojio je prvo mjesto u kategoriji Elementary,  drugo mjesto je osvojio tim SIDESQUAD, koji su sačinjavali Ahmed Imširagić i Dado Davidović.

U kategoriji Junior prvo mjesto je osvojila ekipa  tuzlanske STEM Akademije „STEM-X“ u sastavu Haris Osmanović, Mirza Salamović, zajedno sa ekipom School&School Gračanica,a drugo mjesto je osvojila ekipa STEM peroni u sastavu Farisa Dinarević i Ensara Mujić.

- STEM Akademija osvojivši prva dva mjesta u dvije kategorije se diferencirala kao jedna od vodećih škola robotike i drugih STEM nauka u BiH, a trenutno je pohađa oko 100 djece u Tuzli, izjavila je prof.dr. Samra Mujačić, voditeljica STEM akademije.

- Jedna naša  ekipa je jedina od svih učesnika osvojila 100 posto bodova iz vožnje iznenađenja u kategoriji Elementary - ističe Mujačić.

Djecu su tokom dva mjeseca trenirali i vodiili treneri Dejan Bojić i Mateo Banović sa pomoćmim trenerom Dejanom Maskijevićem.

Takmičenje je realizovano online putem Zoom platforme na način da su sve takmičarske organizacije bile u video vezi za vrijeme održavanja takmičenja, a također su se u vezu mogli uključiti i svi zainterisani.

Ovo je bilo prvo nacionalno takmičenje u BiH u okviru Svjetske robotičke olimpijade, a takmičenje je trajalo devet sati.



(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo