17°C
Mostar 21°C
Tuzla 19°C
Banja Luka 20°C
Bihać 21°C
Powered by Dark Sky

12.12.2020 / 16:21 Zanimljivosti - FBI

Poslije 51 godine dešifrovana poruka čuvenog serijskog ubice Zodijaka

Poslije 51 godine dešifrovana poruka čuvenog serijskog ubice Zodijaka
Foto: AP - Vijesti.ba

Federalni istražni biro (FBI) potvrdio je da je poslije 51 godine dešifrovana poruka ubice koji je nazvan Zodijak, a njegovu poruku od 340 karaktera uspjeli su da protumače tim od tri amatera šifranta, prenosi CNN.

Ubica, koji nikada nije uhvaćen, ubio je petoro ljudi, ubadanjem i pucanjem, čime je terorisao zaliv San Franciska šezdesetih godina prošlog vijeka, a poruka koja je dešifrovana je jedna od nekoliko koje su poslate medijima tokom tog perioda.

Ono što je napisano dešifrovala su trojica muškaraca, web dizajner iz SAD-a David Oranchak, australijski matematičar Sam Blake i Belgijanac Jarl Van Eycke, inženjer za "razbijanje šifri" softvera.

"Nadam se da se zabavljate dok pokušavate da me uhvatite. Ne plašim se gasne komore, jer će me ona poslati u raj, što prije jer sada imam dovoljno roblja da rade za mene", navodi se u poruci, u kojoj nema nijedne naznake o identitetu ubice.

Trojac je svoje rezultate predao FBI-u prije sedam dana, ali nisu to otkrivali sve dok Biro nije potvrdio autentičnost.(Vijesti.ba / FoNet)

Izdvajamo