-1°C
Mostar 5°C
Tuzla 3°C
Banja Luka 3°C
Bihać 2°C

10.12.2020 / 20:00 Politika - Osvrt Vijesti.ba

Teška vremena za Dodika: U jednom danu sklonio Karadžića i Tegeltiju

Teška vremena za Dodika: U jednom danu sklonio Karadžića i Tegeltiju
Milorad Dodik / Vijesti.ba
Dešavanja u BiH proteklih nekoliko sedmica i ponašanje međunarodne zajednice, daju za pravo onima koji su tvrdili kako je pobjedom Joe Bidena na izborima u SAD, najveći gubitnik Milorad Dodik.

Slučajno ili ne, nakon američkih izbora krenula je pojačana međunarodna aktivnost u BiH, a EU i SAD djeluju jedinstvenije i odlučnije nego ranije. U takvoj atmosferi visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko konačno može da radi onako kako to građani BiH očekuju.

Prvi diplomatski šamar od Inzka i međunarodne zajednice dobio je tokom rasprave na Vijeću sigurnosti UN. Rasprava je okarakterisana kao totalni debakl Dodikove politike. Odavno niko nije naišao na veći talas osuda od Dodika, ponudio je tada čak i skidanje ploče s imenom Radovana Karadžića sa Studentskog centra u Palama, što je prije bilo nezamislivo. Inzko je dobio punu podršku važnih Zapadnih država koji je Dodiku dao rok do proljeća da tu ploču skine ili će se naći pod sankcijama EU.

Inzko je još tada znao, a Dodik tek prije dva dana saznao da je EU usvojila globalni režim sankcija koje predviđaju restriktivne mjere poput zabrane putovanja za fizička lica i zamrzavanje sredstava za fizička i pravna lica.

Iste države koje su podržale Inzka poslale su jasnu poruku i u vezi sa najnovijom aferom predsjednika VSTV-a i prvog Dodikovog operativca u bh. pravosuđu Milana Tegeltije. OHR, EU i Ambasada SAD bili su jasni - Tegeltija mora ići.

I onda se desilo. "Sonja okom, Dodik skokom" poručili su mediji u RS nakon što je skinuta Karadžićeva ploča sa Studentskog doma na Palama. Naime, kćerka ratnog zločinca je spašavajući Dodika daljih poniženja sama predložila skidanje ploče. Karadžićeva još nije ni završila obraćanje, a ploča ratnog zločinaca otišla je u nepovrat.   

U istih par sati Milan Tegeltija je ponio ostavku, ne samo na poziciju predsjednika VSTV-a, nego i na poziciju člana ove institucije. Kako će prinati, učinio je to nakon konsultacija sa predatavnicima vlasti u RS, i nakon što je to bila i preporuka Milorada Dodika.

Član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović nedavno je u razgovoru za Vijesti.ba poručio kako će nakon svih ovih dešavanja "Dodik morati ili promijeniti svoju politiku ili otići s političke scene"!

Za sada je izgleda izabrao promjenu politike. U jednom danu, u svega nekoliko sati, odrekao se Radovana Karadžića i Milana Tegeltije.


D.N


(Vijesti.ba)

Izdvajamo