13°C
Mostar 18°C
Tuzla 17°C
Banja Luka 17°C
Bihać 15°C

10.12.2020 / 17:27 Politika - Sastanak sa ambasadorom Dong-chanom

Turković zahvalila Republici Koreji na medicinskoj pomoći

Turković zahvalila Republici Koreji na medicinskoj pomoći
Foto: Vijesti.ba
Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković primila je danas u nastupnu posjetu ambasadora Republike Koreje za BiH sa sjedištem u Zagrebu Kim Dong-chana.

Na sastanku je razgovarano o bilateralnim odnosima BiH i Republike Koreje, unapređenju suradnje te aktualnoj situaciji i posljedicama uslijed pandemije Covid-19 kao i cijepivu protiv koronavirusa.

Ministrica Turković je naglasila da su odnosi BiH i Republike Koreje dobri i prijateljski, bez otvorenih pitanja. Posebno je izrazila zahvalnost Republici Koreji na medicinskoj pomoći koju je poslala BiH borbu protiv koronavirusa.

Ambasador Dong-chan je istaknuo da Republika Koreja želi razvijati dobre odnose sa BiH u svim oblastima od zajedničkog interesa, s naglaskom na ekonomsku suradnju.

Sugovornici su se složili kako bi se u cilju unapređenja odnosa već iduće godine trebale održati bilateralne konsultacije. Naglasili su i potrebu finaliziranja procesa potpisivanja Sporazuma o ekonomskoj suradnji BiH i Republike Koreje, kako bi se potaknula veća trgovinska razmjena i korejska ulaganja u ekonomiju BiH.

Turković i Dong-Chan su naglasili značaj otvaranja Ambasade Republike Koreje u Sarajevu, što bi predstavljalo izuzetnu poruku i podršku unapređenju suradnje i razvijanju odnosa dviju zemalja, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću MVPBiH.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo