7°C
Mostar 12°C
Tuzla 11°C
Banja Luka 11°C
Bihać 9°C

09.12.2020 / 18:38 BiH - Tomislavgrad

Iz jame Zvetaljka uklonjena veća količina minsko-eksplozivnih naprava

Iz jame Zvetaljka uklonjena veća količina minsko-eksplozivnih naprava

Djelatnici Federalne uprave civilne uz potporu Županijske uprave civilne zaštite Hercegbosanske županije te članova Speleološkog društva "Mijatovi dvori" iz Tomislavgrada u srijedu su, po prijavi, izašli na lokaciju jame Zvetaljka u naselju Brišnik pored Tomislavgrada gdje su uklonili veću količinu minsko-eksplozivnih naprava. 

Član društva "Mijatovi dvori", arheolog Stipan Dilber za Fenu je kazao da je tijekom današnje akcije na dubini od nekih 12 do 15 metara izvađen velik broj ručnih bombi, kumulativnih granata, tromblona, raznih tipova metaka i improviziranih bombi. 

"Tijekom vađenja naprava nije bilo nikakvih velikih i nesavladivih problema. Jedino je kumulativna granata bila jako osjetljiva te je na osnovu procjene deminera neutralizirana i rastavljena u samom objektu", kazao je Dilber.

Po njegovim riječima, sporni predmeti, nažalost, nerijetko puta uglavnom u ratnim i poratnim vremenima završavaju u speleološkim objektima u kojima na kraju ostaju godinama. 

"Oni na tim mjestima, osim što su opasni za ljudski život, zbog dugotrajnog stajanja i korodiranja predstavljaju opasnost i za podzemne vode čiji se toksični elementi procjeđuju u podzemne spremnike. Štetni su i za okolinu jer u svom sastavu imaju više različitih opasnih kemijskih spojeva koji uzrokuju dugotrajne štetne posljedice", istaknuo je Dilber.

Dodao je da ova uspješna akcija čišćenja speleoloških objekata od minsko-eksplozivnih naprava predstavlja jednu u nizu akcija kojom se nastavlja konstantna borba članova spomenutih društava protiv ilegalnih deponija u podzemlju. 

"Nažalost, ovo nije jedini ovakav objekt s ovakvom vrstom otpada u našoj općini i županiji. Zbog toga apeliramo na sve građane HBŽ-a da sva saznanja o ovim predmetima koji su bačeni u jame jave Županijskoj upravi civilne zaštite. Na taj način svi skupa činimo naš životni prostor sigurnijim", poručio je Dilber.



(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo