8°C
Mostar 10°C
Tuzla 13°C
Banja Luka 14°C
Bihać 11°C

08.12.2020 / 15:47 Ljepota i Zdravlje - Narodna medicina

Spriječite infarkt na prirodan način

Spriječite infarkt na prirodan način
Foto: Vijesti.ba
Plodovi brusnice, šipak, aronija imaju blagotvorno dejstvo na vaše krvne sudove, ali i na cjelokupno tijelo.

Svi imaju želju da su mladi i zdravi dugo, ali tijelo vremenom stari. Krvni sudovi, također, stare, gube elastičnost, pojavljuju se naslage na njihovim zidovima. Tada se javljaju zdravstveni problemi - česte glavobolje, povišen pritisak, ateroskleroza i artritis, pojavljuju su varikoze i naslage holesterola, koje vode do infarkta.

Pročišćavanje tijela narodnim sredstvima je već od davnina poznato. Tradicionalni ljekari su sakupili recepte, koji su se pažljivo čuvali i predavali s koljena na koljeno.  Tradicionalna medicina za pročišćenje krvnih sudova odavno koristi ljekovito bilje. Od njih se prave korisni čajevi i ljekoviti preparati. Tu spadaju djetelina, žuti kantarion, menta, maslačak, rastavić i druge.

Plodovi brusnice, šipak, aronija, također, imaju blagotvorno dejstvo na vaše krvne sudove, ali i na cjelokupno tijelo. Tinkture od biljaka se lako prave kod kuće, ali prije nego što počnete da ih koristite, konsultirajte se s vašim ljekarom da biste izbjegli dodatne komplikacije, kazuju stručnjaci.

Pomiješajte 100 g različitih biljaka: kamilica, hajdučka trava, listovi jagode, pupoljci breze i smilje. Sipaju se 2 kašike u teros i preliju se sa 500 ml ključale vode i tako treba da odstoje 12 sati. Uzima se po 1 kašičica meda sa 100 ml 2 puta dnevno. Liječenje traje dok ne potrošite biljnu mješavinu, navode stručnjaci.

Kada imate zdravstvene probleme, sama priroda nudi svoje darove, a mi samo treba da ih pravilno koristimo. Tako će narodni lijekovi postati naši saveznici u borbi za zdravlje, mladost i ljepotu tijela.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo