6°C
Mostar 9°C
Tuzla 11°C
Banja Luka 10°C
Bihać 6°C

07.12.2020 / 20:00 Politika - Rušilački pohod

'Četvorka' otvorila karte i stavila se na raspolaganje HDZ-u

'Četvorka' otvorila karte i stavila se na raspolaganje HDZ-u
Foto: Klix.ba
Ohrabreni rezultatima u nekoliko sarajevskih općina i rušenjem sarajevske Vlade, grupacija političkih stranaka “četvorke“ krenula je sa pripremama za politički opasne i neizvjesne procese.

Radi se o praksi koju je SDP uspostavio još 2013. godine, kada je hapšenje tadašnjeg predsjednika FBiH Živka Budimira korišteno u pokušaju njegovog uklanjanja sa te pozicije i uvođenje HDZ-a u Vladu FBiH. Podsjećamo, Budimir je nakon potvrđivanja optužnice i sudskog porcesa oslobođen svih optužbi. Danas je na sceni isti pokušaj i to u momentima kada još uvijek nije ni potvrđena optužnica protiv premijera FBiH Fadila Novalića.

Naime, zvaničnici  NIP-a, NS-a i SDP-a dali su se u bezumnu rušilačku akciju Vlade Federacije BiH. Neki od njih u svojim istupima čak ne spore da su svjesni da bi blokada koja bi uslijedila bila „loš scenarij za građane, jer stale bi isplate plaća, penzija, a bili bi obustavljeni i mnogobrojni projekti“. Iz SDP-a poručuju kako vjeruju da će to biti jedina opcija koja bi mogla natjerati Čovića da pregovara. SDP je, po svjedočenju Nermina Nikšića, 2013. vjerovao kako MUP RS neće zloupotrijebiti Zakon o prebivalištu. To se vjerovanje odrazilo tragično na povratnike u RS.

Vjerovati Čoviću jednako je naivno. Ne bi bio prvi put da HDZ ne pristane na ultimatume, niti je ova stranka pretjerano zainteresirana za stabilno stanje u FBiH i državi, dapače. Sigurno je i da javnost ne bi imala razumijevanja za pravljenje haosa.

Postavlja se opravdano pitanje,  da li orkestriranu politikantsku propagandu “četvorka“ provodi upravo uz dirigovanje HDZ-a!? Jer, ostavka ili smjena Fadila Novalića značila bi da Federacija nema izvršnu vlast, a formiranje nove Vlade lider HDZ-a Dragan Čović uvjetuje usvajanjem izmjena Izbornog zakona BiH, po njegovom ukusu. To bi bio samo dodatni pritisak na lidera SDA Bakira Izetbegovića da napravi ustupke HDZ-u jer bi se našao pred nametnutim izborom između potpunog kolapsa Federacije i ispunjavanja želja Dragana Čovića.

To za sobom povlači i pitanje imaju li stranke “četvorke“ dogovorenu trgovinu sa Čovićevim HDZ-om: ulazak u vlast za Izborni zakon. Nakon slučaja Falatar i razbijanja probosanskih snaga u Mostaru, te izjava kako Hrvati argumentirano osjećaju nepravdu zbog izbora Željka Komšića, ni ovaj scenarij nije za potcijeniti. Uz to, stranke Bh. boka već su pogazile “historijsko ne“ nacionalnim strankama, koaliranjem sa PDA Mirsada Kukića u Tuzlanskom kantonu.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo